loader image

Studiu: Dimensiunea familiei poate influența funcționarea cognitivă

Părinții care au trei sau mai mulți copii pot avea mai târziu în viață probleme cu funcționarea cognitivă, susțin mai mulți cercetători. Potrivit acestora, efectul negativ nu este de neglijat, fiind echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire.

Prin urmare, sugerează că studiile viitoare ar trebui să abordeze efectele potențiale ale lipsei
copiilor în familie sau ale unui singur copil asupra cogniției târzii, dar ar trebui să continue și cercetările cu privire la familiile cu mai mulți copii.

Un nou studiu derulat de Columbia University Mailman School of Public Health și Robert Butler Columbia Aging Center și Université Paris-Dauphine – PSL a constatat că a avea trei sau mai mulți copii față de a avea unul sau doi copii are un efect negativ asupra cogniției târzii.

Rezultatele au mai indicat că acest efect a fost cel mai puternic în Europa de Nord, unde o fertilitate mai mare scade resursele financiare, dar nu îmbunătățește resursele sociale în această regiune.

Acesta este primul care studiază efectul cauzal al fertilităţii ridicate asupra cogniţiei târzii.

Până acum, fertilitatea nu a primit prea multă atenție ca un potențial predictor al cunoașterii târzii în viață, în comparație cu alți factori, cum ar fi educația sau ocupația.

„Înțelegerea factorilor care contribuie la o cunoaștere optimă a vieții târzii este esențială pentru asigurarea îmbătrânirii cu succes la nivel individual și social – în special în Europa, unde dimensiunea familiei s-a redus și populațiile îmbătrânesc rapid”, a spus dr. Vegard Skirbekk, de la Columbia Mailman School.

„Pentru indivizi, sănătatea cognitivă la sfârșitul vieții este esențială pentru menținerea independenței și pentru a fi activ social și productiv la sfârșitul vieții. Pentru societăți, asigurarea sănătății cognitive a populației în vârstă este esențială pentru extinderea vieții profesionale și reducerea costurilor de îngrijire a sănătății și nevoilor de îngrijire”, a spus prof. Eric Bonsang de la Universitatea Paris-Dauphine – PSL.

Cercetătorii au analizat datele din Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE) pentru a examina măsura în care a avea trei sau mai mulți copii față de doi copii afectează cauzal cunoașterea târzie a vieții.

SHARE analizează eșantioane reprezentative ale populațiilor mai în vârstă din 20 de țări europene și Israel, inclusiv Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

Participanții aveau 65 de ani sau mai mult și aveau cel puțin doi copii biologici.

Pe baza unor metode econometrice avansate care pot dezlega cauzalitatea de asocierile simple, dovezile sugerează că faptul că a avea trei sau mai mulți copii față de doi copii este legat de o cogniție mai proastă a vieții târzii.

De asemenea, au descoperit că acest efect este similar atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Fertilitatea poate afecta sănătatea cognitivă prin mai multe căi. În primul rând, a avea un copil suplimentar implică adesea costuri financiare considerabile, reduce veniturile familiei și crește probabilitatea de a ajunge sub pragul sărăciei, scăzând astfel nivelul de trai pentru toți membrii
familiei și, posibil, provocând griji și incertitudini financiare, care ar putea contribui la deteriorarea cognitivă.

În al doilea rând, a avea un copil suplimentar este legată cauzal de participarea mai scăzută a femeilor pe piața muncii, mai puține ore lucrate și câștiguri mai mici.

În al treilea rând, a avea copii scade riscul de izolare socială în rândul persoanelor în vârstă, care este un factor de risc cheie pentru tulburări cognitive și demență și, adesea, crește nivelul de interacțiune socială și de sprijin, care poate fi de protecție împotriva declinului cognitiv la vârste mai înaintate.

În cele din urmă, a avea copii poate fi stresant, poate afecta comportamentele de risc pentru sănătate și poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă a adulților. Părinții cu mai mulți copii pot experimenta mai mult stres, au mai puțin timp să se relaxeze și să investească în activități de timp liber stimulatoare cognitiv. Acest lucru poate implica privarea de somn pentru părinte.

„Efectul negativ este asupra funcționării cognitive și nu este de neglijat, este echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire”, a menționat Bonsang.

„Având în vedere amploarea efectului, studiile viitoare asupra cogniției târzii ar trebui să examineze și fertilitatea ca un prognostic alături de predictori cercetați mai des, cum ar fi educația, experiențele ocupaționale, exercițiile fizice și sănătatea mentală și fizică”, a observat Skirbekk, potrivit siteului ScienceDaily.com.

Articolul Studiu: Dimensiunea familiei poate influența funcționarea cognitivă apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top