Pentru prima dată, specialiștii au folosit cu succes bacteriofagi (viruși care ucid bacteriile), pentru a trata infecția pulmonară micobacteriană rezistentă la antibiotice.
Medicii de la National Jewish Health, din Statele Unite, au folosit un tratament cu bacteriofagi pentru un tânăr pacient cu fibroză chistică, pentru a face posibil un transplant pulmonar care să-i salveze viața.
Utilizarea cu succes a bacteriofagilor pentru a trata infecția pulmonară cu Mycobacterium abcesus a fost descrisă într-un studiu de caz publicat vineri în jurnalul Cell.
„Încercăm de ani de zile fără succes să eliminăm infecția micobacteriană cu o varietate de antibiotice. Folosind proprii inamici naturali ai bacteriilor, am reușit să eliminăm infecția, care a dus la un transplant pulmonar de succes“, a declarat dr. Jerry Nick, autorul principal al studiului și directorul programului de fibroză chistică la adulți, de la National Jewish Health, un centru important în tratamentul infecțiilor cu MNT, și care are cel mai mare program de fibroză chistică pentru adulți.
Fibroza chistică este o boală ereditară care provoacă o acumulare de mucus în plămâni, ceea ce duce la infecții bacteriene repetate care dăunează plămânilor și pot provoca insuficiență respiratorie.
Deși noile tratamente au îmbunătățit foarte mult prognosticul pentru persoanele cu fibroză chistică, speranța de viață rămâne încă semnificativ redusă.
„Sunt atât de recunoscător pentru efortul, persistența și creativitatea tuturor persoanelor care au fost implicate în tratamentul meu. Am crezut că o să mor. Mi-au salvat literalmente viața“, a declarat Jarrod Johnson, un tânăr de 26 de ani, beneficiarul transplantului pulmonar.
Micobacteriile sunt un gen de bacterii frecvent răspândite care pot provoca tuberculoză, lepră și infecții micobacteriene netuberculoase (MNT).
Mycobacterium abcesus este o infecție MNT deosebit de agresivă și dificilă. Tratamentele cu multiple combinații de antibiotice, care pot dura și ani de zile, adesea eșuează.
Johnson, care suferă de fibroză chistică, s-a confruntat de-a lungul timpului cu infecții pulmonare repetate.
În copilărie, a fost internat în diverse spitale de mai multe ori pe an, iar ca adult, a experimentat o scădere rapidă a funcției pulmonare, după o serie de tratamente nereușite, după ce s-a luptat mai bine de șase ani cu o infecție persistentă cu Mycobacterium abcesus.
Până în 2020, funcția sa pulmonară a scăzut sub 30%. Fără un transplant pulmonar, medicii au considerat că tânărul ar putea să moară în doar câțiva ani.
Din cauza infecției micobacteriene, tănărul a fost refuzat de trei centre de transplant. Micobacteriile se pot răspândi de la plămâni la nivelul pielii și al altor țesuturi, și pot afecta beneficiarii de transplant aflați pe medicamente imunosupresoare.
Dr. Nick și echipa sa de la National Jewish Health din Denver, Colorado, au luat în considerare ca potențială opțiune de tratament bacteriofagii, pentru a lupta împotriva bacteriilor. Johnson a fost internat pentru mai mult de 200 de zile la spitalul Saint Joseph din Denver, cu un an înainte de a primi tratamentul cu bacteriofagi.
Fagii sunt virusuri care atacă bacteriile și sunt specifici pentru doar câteva tipuri de bacterii.
Interesul în utilizarea lor pentru tratarea infecțiilor bacteriene a crescut în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe bacterii au devenit rezistente la antibiotice.
În 2016, Dr. Nick și colegii săi au trimis mostre de Mycobacterium abcesus din plămânii lui Johnson în căutarea unor fagi care ar putea ucide micobacteria.
Dr. Graham Hatfull, profesor de științe biologice la universitatea din Pittsburgh și autor al studiului, este un lider în descoperirea și utilizarea fagilor pentru a trata infecțiile micobacteriene.
Împreună cu echipa sa a testat zeci de candidați identificând doi bacteriofagi care au ucis eficient micobacteria care infecta plămânii pacientului. Bacteriofagii au fost modificați genetic pentru a le optimiza potențialul.
„Această cercetare poate servi drept referință pentru utilizarea fagilor în tratarea pe viitor a pacienților cu infecție pulmonară severă cu Mycobacterium abcesus și pentru a salva vieți“, a declarat dr. Nick.
Medicii de la National Jewish Health au primit autorizația de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), pentru utilizarea tratamentului experimental.
Johnson a primit prima perfuzie cu bacteriofagi în septembrie 2020, și a urmat 500 de zile de perfuzii, de două ori pe zi. În termen de două luni, o varietate de markeri genettici și clinici au indicat că tratamentul a fost reușit.
La puțin peste un an de la începerea tratamentului cu bacteriofagi infecția pacientului a fost eliminată.
Medicii din programul de transplant pulmonar din cadrul universității din Colorado l-au pus pe Johnson pe lista pentru un transplant.
El și-a primit noii plămâni în octombrie 2021 și a urmat terapia cu bacteriofagi pe tot parcursul procedurii precum și în timpul recuperării. În urma transplantului, o serie de markeri nu au indicat nicio dovadă a infecției.
Tânărul a întrerupt acum toate tratamentele pentru Mycobacterium abcesus și duce o viață normală.
Alte două cazuri de succes în tratarea cu bacteriofagi a infecției severe cu Mycobacteria au mai fost raportate de echipa dr. Hatfull de la universitatea din Pittsburgh.
Cazurile au fost legate de infecții ale pielii. Succesul acestor studii de caz ar putea ghida utilizarea de bacteriofagi pentru tratarea unui spectru mai larg de pacienți, spun specialiștii.
Articolul Tratament cu microorganisme, folosit cu succes pentru distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice apare prima dată în 360medical.ro.