loader image
Home » Studiu: O combinație de tratamente îmbunătățește rata de supraviețuire în cancerul de prostată

Studiu: O combinație de tratamente îmbunătățește rata de supraviețuire în cancerul de prostată

Terapia de privare de hormoni androgeni, standardul de îngrijire în cancerul de prostată, în combinație cu radiația ganglionilor limfatici pelvini a redus progresia cancerului de prostată și a îmbunătățit semnificativ rata de supraviețuire a pacienților pe termen mediu și lung într-un studiu clinic de fază III.

Studiul clinic internațional, efectuat de cercetători de la centrul de cancer Cedars-Sinai, din NY, condus de cercetătorul de origine română, dr. Dan Theodorescu, ar putea schimba practicile de tratament pentru cancerul de prostată. Conform studiului, pacienții care au beneficiat de radiații ale ganglionilor limfatici pelvini în combinație cu privarea de hormoni androgeni, au avut o rată de supraviețuire de 5 ani de 90%.

Concluziile studiului au fost publicate în revista The Lancet.

Studiul a mai arătat că pacienții cu cancer de prostată care nu au primit terapia de privare de hormoni androgeni, standardul de îngrijire pentru cancerul de prostată, și nici radiații ale ganglionilor limfatici pelvini au avut o rată de supraviețuire de cinci ani de 70%.

„Putem confirma acum că tratamentul cu radiații ale ganglionilor limfatici pelvini împreună cu terapia de privare de hormoni androgeni, sau folosit chiar ca opțiune de tratament de sine stătătoare, îmbunătățește foarte mult rezultatele postoperatorii la pacienții cu cancer de prostată. Rezultatele reprezintă un pas încurajator înainte, atât pentru comunitatea medicală, cât și pentru pacienți și familiile acestora care caută opțiuni de tratament curativ“, a declarat dr. Howard Sandler, președintele departamentului oncologic de radioterapie de la Cedars-Sinai Cancer, autorul senior al studiului.

Studiul clinic, internațional, randomizat, de fază III, a înscris 1.716 pacienți între 31 martie 2008 și 30 martie 2015. Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri.

primul grup a primit radioterapie standard orientată către zona cheie în care se afla glanda înainte de operația de îndepărtare chirurgicală. Acești pacienți au avut o rată de supraviețuire medie de cinci ani de 71%.

Al doilea grup a primit tratamentul standard de radioterapie în combinație cu terapia de privare de hormoni androgeni și a avut o rată medie de supraviețuire de cinci ani de 81%.

Al treilea grup a primit radioterapie standard orientată către zona cheie, în combinație cu terapie de privare de hormoni androgeni și radiații ale ganglionilor limfatici pelvini. Acești pacienți au avut o rată de cinci ani fără progresie de peste 87%.

„Combinația de tratament s-a dovedit a fi cea mai benefică abordare“, a mai menționat dr. Sandler, specialist în radioterapie oncologică la Cedars-Sinai.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer după cel de piele, în SUA, afectând unul din 6-7 bărbați. Rareori există semne de avertizare timpurie a bolii, dar în Statele Unite există un test de screening foarte eficient care poate depista boala în stadiile incipiente. Un nivel ridicat de PSA (antigenul specific prostatic), însoțește de obicei diagnosticul.

Mulți bărbați diagnosticați cu cancer de prostată vor suferi o prostatectomie, operația de îndepărtare chirurgicală a prostatei. După operație, nivelul PSA la un bărbat ar trebui să fie aproape de zero. Dacă la câțiva ani după intervenția chirurgicală nivelul PSA crește, este un indiciu că este necesară radioterapia.

Bărbații cu cancer de prostată postoperatoriu pot avea rezultate excelente, mai ales dacă radioterapia este administrată devreme (când PSA se află la cel mai scăzut nivel), în combinație cu terapii dovedite, așa cum se sugerează și în această nouă cercetare, a mai precizat medicul.

„Îmbunătățirea și prelungirea vieții se află în centrul a tot ceea ce facem la Cedars-Sinai Cancer. Aceste constatări clinice esențiale exemplifică misiunea noastră și arată în același timp modul în care ideile stimulează cercetarea de vârf și inovațiile de tratament“, a declarat cercetătorul de origine română dr. Dan Theodorescu, directorul Cedars-Sinai Cancer și profesor de chirurgie, patologie și medicină de laborator.

În România, cancerul de prostată este al patrulea ca frecvență după cancerele colorectale, pulmonare și de sân. Conform ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, decesele cauzate de cancerul de prostată s-au ridicat la 2,449, în 2020, reprezentând 1.05% din decesele de la nivel global pentru acest cancer.

Articolul Studiu: O combinație de tratamente îmbunătățește rata de supraviețuire în cancerul de prostată apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top