Aproximativ 30% dintre pacienții cu COVID-19 au dezvoltat afecțiunea cunoscută sub numele de ,,long COVID”, potrivit unui studiu derulat de cercetătorii de la UCLA și publicat în Journal of General Internal Medicine.
Cercetătorii au studiat 1.038 de persoane înscrise în Programul Ambulatoriu COVID UCLA între aprilie 2020 și februarie 2021. Ei au descoperit că 309 dintre ei au dezvoltat ,,long COVID”, respectiv o treime dintre pacienții cu COVID-19.
Un diagnostic de ,,long COVID” a fost pus dacă un pacient care răspundea la un chestionar a raportat simptome persistente la 60-90 de zile după ce a fost infectat sau spitalizat. Cele mai persistente simptome au fost oboseala (31%) și dificultăți de respirație (15%) la participanții la studiu ce fuseseră spitalizați. Dintre pacienții care s-au tratat ambulator, 16% au raportat pierderea simțului mirosului.
Concluziile studiului diferă de cercetările anterioare. Universitatea din California-Davis, de exemplu, a estimat că 10% dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă simptome pe termen lung. Un studiu din 2021 de la Universitatea Pennsylvannia State a constatat că mai mult de jumătate dintre pacienții cu COVID-19 din întreaga lume ar dezvolta ,, long COVID”.
Discrepanța care există poate fi atribuită faptului că nu există o definiție oficială, larg acceptată a ,,long-COVID-ului”. Potrivit CDC este vorba de pacienții care se confruntă cu „probleme de sănătate noi, care revin sau au în curs de desfășurare la 4 sau mai multe săptămâni simptome după o infecție inițială cu coronavirus”.
Între timp, studiul UCLA a inclus și pacienți care au încă simptome la 60 până la 90 de zile după infecție. Echipa de cercetare UCLA a analizat caracteristicile demografice și clinice în încercarea de a dezvolta tratamente eficiente.
Persoanele cu spitalizare în antecedente, cu diabet zaharat și un indice de masă corporală mai mare au fost cel mai probabil să dezvolte ,,long COVID”, au spus cercetătorii, conform Medicinenet.com.
Vârsta înaintată și statutul socio-economic nu au fost asociate cu ,,long COVID” în studiu – o surpriză, deoarece aceste caracteristici sunt adesea legate de o formă severă de boală și un risc mai mare de deces din cauza COVID-19.
„Acest studiu ilustrează necesitatea de a urmări diverse populații de pacienți pentru a înțelege traiectoria lungă a bolii COVID și pentru a evalua modul în care factorii individuali, cum ar fi comorbiditățile preexistente, factorii socio-demografici, statutul de vaccinare și tipul de variantă de virus afectează tipul și persistența simptomelor long COVID ”, a declarat prof. dr. Sun Yoo, specialist în științe ale sănătății la Școala de medicină UCLA.
Și în România există preocupări în rândul medicilor privind sindromul ,,Covid lung” la persoanele cu diabet. Potrivit conf. univ. dr. Anca Pantea există un studiu în derulare în țara noastră referitor la sindromul “Covid lung” la persoanele cu diabet.
,,Mă interesează în mod special prezența acelui sindrom ‘long Covid’, care se pare că are un efect nefavorabil pe termen lung asupra pacientului cu diabet zaharat. Ba mai mult decât atât, se pare că și pacienți care erau în prediabet, ulterior, în cadrul acestui sindrom ‘long Covid’ dezvoltă un diabet zaharat franc”, a mărturisit conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian prezentă la în noiembrie anul trecut dezbaterea ,,Diabetes360”, un eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, a avut ca partener științific Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București.
Articolul STUDIU: O treime dintre pacienții cu COVID-19 au dezvoltat „long COVID” apare prima dată în 360medical.ro.