loader image
Home » O legătură-cheie între artrită, bolile de ficat și o afecțiune genetică, identificată de cercetători australieni

O legătură-cheie între artrită, bolile de ficat și o afecțiune genetică, identificată de cercetători australieni

Cercetători de la Edith Cowan University au identificat o legătură importantă între artrită și riscul de boli hepatice grave la persoanele cu o afecțiune genetică frecvent întâlnită în Australia.

Se estimează că în jur de 100.000 de australieni poartă un genotip cu risc ridicat pentru hemocromatoză, o afecțiune întâlnită la persoanele cu origini nord europene, în care organismul acumulează prea mult fier.

Asta poate crea multe complicații, una dintre cele mai grave fiind fibroza hepatică avansată, care poate duce la ciroză și cancer hepatic.

Depistarea precoce a fibrozei hepatice avansate poate ajuta clinicienii să identifice indivizii care sunt cei mai expuși riscului și poate reduce apariția complicațiilor ulterioare.

Cercetătorii de la ECU, în colaborare cu specialiști de la Institutul pentru Cercetări Medicale QIMR Berghofer, au descoperit că artrita este un predictor puternic pentru dezvoltarea problemelor hepatice importante din punct de vedere clinic la persoanele cu hemocromatoză.

Cercetarea a studiat 112 persoane cu hemocromatoză. Dintre cele 19 persoane cu fibroză hepatică în stadii avansate 3, 4, 84% au avut și artrită. Dintre cei 65 de subiecți fără artrită, doar 5% au avut fibroză hepatică avansată.

Profesorul John Olynyk, autorul senior al studiului, a spus că rezultatele au multe implicații pentru cei care trăiesc cu hemocromatoza, sau care au un risc să dezvolte această afecțiune.

„Întrucât fibroza hepatică poate fi îmbunătățită prin tratament este important să se determine cu exactitate prezența sau absența fibrozei hepatice avansate atunci când pacienții sunt evaluați. Recomandăm ca persoanele cu hemocromatoză, care au artrită, să fie evaluate în mod corespunzător pentru prezența fibrozei hepatice avansate“, a declarat prof. Olynyk.

El a mai menționat că studiul ar putea salva mulți indivizi de la proceduri inutile.

„Este foarte puțin probabil ca persoanele cu hemocromatoză, care nu au artrită la diagnostic, să aibă fibroză hepatică avansată, și astfel o biopsie hepatică n-ar mai fi necesară. Aceste persoane ar putea fi monitorizate pentru dezvoltarea fibrozei prin alte metode non-invazive“, a spus prof. Olynyk.

Această asociere cu artrita ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor persoane cu hemocromatoză, proces de cele mai multe ori dificil din cauza faptului că multe simptome sunt relativ nespecifice și destul de comune în populația generală, a mai spus profesorul.

„Persoanele cu background corespunzător, care prezintă artrită sau boli de ficat ar trebui să fie întotdeauna evaluate pentru hemocromatoză, mai ales atunci când nu este clar de ce există o problemă“, a mai spus profesorul.

Studiul a fost publicat recent în jurnalul online Mayo Clinic Proceedings.

Articolul O legătură-cheie între artrită, bolile de ficat și o afecțiune genetică, identificată de cercetători australieni apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top