loader image

Hormonii sexuali masculini, noi ținte în tratamentele de imunoterapie în cancer

De-a lungul timpului, cercetătorii au observat că pacienții de sex masculin au prognosticuri și rezultate mai slabe în anumite tipuri de cancere, inclusiv cancerele vezicii urinare și cele hepatice. Într-un studiu recent, oamenii de știință au examinat diferențele dintre răspunsurile imunitare la bărbați și la femei, în alte cancere decât cele ale organelor de reproducere.

Într-un studiu publicat în Science Immunology și condus de cercetători de la institutul pentru terapii imuno-oncologice (PIIO), Pelotonia, din Ohio, oamenii de știință s-au concentrat pe studierea răspunsului imun al celulelor T la malignitate, un factor cheie determinant pentru rezultatele pacienților și o țintă importantă de imunoterapie în cancer, în ultimii ani.

Studiul a raportat o constatare de referință care descrie modul în care hormonii sexuali masculini contribuie la bias-ul legat de sex în cancer, prin modularea celulelor T CD8 + (citotoxice), numite și „celule ucigașe“, care mediază imunitatea adaptivă (dobândită) și sunt esențiale în manifestarea unui răspuns antitumoral.

„Aceste constatări evidențiază stimularea mediată de hormonii androgeni a disfuncției celulelor T CD8 + în cancer și sugerează implicații mai largi pentru dezvoltarea terapeutică, pentru a aborda discrepanțele de sex în sănătate și boală“, a declarat autorul corespondent al studiului, dr. Zihai Li, imunolog în oncologie.

Hormonii androgeni sunt hormoni sexuali prezenți într-un număr mai mare la bărbați. Studiul a arătat că celulele T CD8 + din cancerele subiecților de sex masculin, umani sau șoareci, sunt mai predispuse să producă un răspuns anti-tumoral mai slab, (celule T „epuizate“).

Semnalizarea hormonilor androgeni promovează un fenotip progenitor epuizat pentru celulele T CD8 +, prin modularea expresie factorului de transcriere TCF1, principalul reglator al funcțiilor celulelor T CD8 +.

„Promovarea disfunției celulelor T CD8 + mediată de hormonii androgeni duce la o creștere mai rapidă a tumorii și la rezultate înrăutățite, iar țintirea acestei cascade de semnalizare este crucială pentru îmbunătățirea imunoterapiilor actuale în cancer“, a mai spus dr. Li, care este și profesor la Colegiul de Stat de Medicină din Ohio, SUA.

Articolul Hormonii sexuali masculini, noi ținte în tratamentele de imunoterapie în cancer apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top