loader image

[VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, medic chirurg: “În România, chirurgia bariatrică este scumpă pentru pacienți”

Lupta cu kilogramele este extrem de dificilă, mai ales pentru persoanele care sunt deja obeze. Chirurgia bariatrică poate fi o soluţie de a pierde kilogramele care pun sănătatea în pericol celor care suferă de obezitate morbidă. Însă nu e nici  ieftin și nici ușor să slăbești în România recurgând la chirurgia obezității. ,,Trebuie să spunem că în România sunt mulți pacienți care-și doresc, dar sunt mai puțini cei care își permit chirurgia bariatrică”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia bariatrică.

Chirurgia bariatrică poate rezolva problema pacienților cu obezitate morbidă, mulți dintre ei pot slăbi până la greutatea pe care și-o doresc, astfel că dr. Ștefan Tucă a vorbit despre chirurgia obezității și a oferit câteva recomandări, în special în această perioadă a Sărbătorilor de Paști persoanelor care vor să-și mențină greutatea post operator, precum și celor care vor să slăbească.

Pandemia de COVID-19 a adus kilograme în plus multor români, care au fost sedentari în această perioadă și au mâncat mai mult și mai haotic.

,,Am remarcat și eu că pandemia și-a pus amprenta asupra pacienților care aveau deja un exces ponderal. Aceștia au ajuns să se îngrașe și mai mult”, a mărturisit dr. Ștefan Tucă.

Chirurgul operează între 10 și 15 astfel de cazuri pe lună la spitalul Medicover. ,,În ultimii 10 ani, adresabilitatea pacienților a crescut. Vin din ce în ce mai mulți pacienți care își doresc să facă o operație de gastric sleeve sau de micșorare a stomacului”, a precizat medicul.

Însă nu orice român care suferă de obezitate își poate permite chirurgia obezității.

,,Chirurgia bariatrică e o chirurgie scumpă pentru pacienți, se face îndeosebi în privat, și costurile fiind mari, există mulți pacienți care-și doresc, dar nu pot din punct de vedere financiar să facă această operație”, a spus dr. Ștefan Tucă.

În ceea ce privește decontarea operației de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, chirurgul a subliniat că în spitalul privat în care lucrează doar o foarte mică parte este decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Începând de anul trecut există un  mic decont pe care pacienții îl primesc în cazul rezolvării acestei patologii- în jur de 10%

,,Ar fi normal din punctul meu de vedere un decont mai mare, pentru că pacienții cu un exces ponderal semnificativ ajung de-a lungul vremii să facă o grămadă de alte boli care trebuie tratate”, e de părere dr. Ștefan Tucă, referindu-se la comorbidități precum diabetul zaharat, hipertensiunea, probleme articulare, de coloană.

,,Sunt o întreagă pleiadă de afecțiuni pe care acești pacienți le fac. Costul tratării acestor afecțiuni este mult mai mare a la long comparativ cu costul pe care trebuie să-l suporte pacientul pentru această operație”, a argumentat chirurgul, exmplificând cu Franța, unde această operație este decontată complet de către sistemul de sănătate în spitalele de stat.

Procedurile de gastric sleeve – sau micșorarea stomacului- reprezintă 80% din totalul procedurilor din chirurgia bariatrică. Cu ajutorul operației de gastric sleeve sau de bypass pacientul poate într-o perioadă de timp să ajungă la greutatea pe care și-o dorește, dar dacă nu-și schimbă stilul de viață deloc după operație, poate să recâștige ponderal câteva kilograme după ce ajunge la greutatea pe care și-o dorea.

Românii nu fac rabat de la mesele îmbelșugate, de aceea de sărbătorile de Paște pentru pacienții care deja se confruntă cu o problemă legată de greutate, au un surplus, medicul are câteva reomandări  cum să își drămuiască mesele în așa fel încât să nu mai pună kilograme în plus.

,,E dificil de consiliat această nație din punct de vedere alimentar, pentru că în general noi, românii, suntem gurmanzi și excesul ponderal apare din această cauză. Sigur, ar putea consuma alimente mai puține în timpul Sărbătorilor Pascale, dar e greu de urmat acest sfat. Ar putea să meargă la un nutriționist, ar putea să asocieze sportul mai des, mișcarea are un rol benefic în general pentru sănătate. Românii în general ar trebui să-și schimbe un pic stilul de viață”, a afirmat dr. Tucă.

Mai puteți urmări:

[VIDEO] EXCLUSIV Dr. Cristian Boru, despre chirurgia bariatrică în România vs. Italia: ,,Sunt două diferențe enorme”

[VIDEO] Chirurgia bariatrică, cel mai eficient tratament al obezității

[VIDEO] Dr. Steluța Boroghină: Copiii cu obezitate morbidă nu au fost observați cum trebuie

Articolul [VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, medic chirurg: “În România, chirurgia bariatrică este scumpă pentru pacienți” apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top