O terapie genică care inhibă semnalizarea celulelor nervoase vizate a redus în mod eficient durerea neuropată, fără efecte secundare detectabile la șoarecii cu leziuni ale măduvei spinării sau ale nervilor periferici.
Neuropatiile implică daune sau disfuncții în nervi sau în alte părți ale corpului, care se manifestă prin amorțeală cronică, furnicături, slăbiciune musculară și durere.
În prezent, nu există remedii suficient de eficiente pentru neuropatii. Terapiile farmaceutice presupun o livrare complexă și continuă a medicamentelor și sunt asociate cu efecte secundare nedorite, cum ar fi sedarea și slăbiciunea motorie.
Opioidele pot fi eficiente, dar pot duce, de asemenea, la creșterea toleranței și la abuzul de medicamente.
O echipă internațională de cercetători, condusă de oameni de știință de la facultatea de medicină a universității din San Diego, California, propune o posibilă nouă abordare de tratament pentru aceste afecțiuni care se manifestă la mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de leziuni ale măduvei spinării.
În cel mai recent studiu, cercetătorii au injectat la șoareci cu leziuni ale nervilor sciatici și dureri neuropatice un adenovirus inofensiv care transportă o pereche de gene dezvoltate în laborator care codifica pentru acidul gamma – aminobutiric.
GABA este un neurotransmițător care blocheaza impulsurile dintre celulele nervoase, respectiv semnalele pentru durere.
Livrarea și expresia genelor artificiale, GAD65 și VGAT, a fost limitată la zona leziunilor sciatice
Cercetătorii au anunțat că nu au existat efecte secundare detectabile. Genele artificiale pentru GABA au dus la inhibarea măsurabilă a neuronilor de semnalizare a durerii, care a persistat timp de cel puțin 2,5 luni după tratament.
„Printre premisele unei terapii antinociceptive (blocarea durerii) acceptabilă clinic se numără efectele secundare minime sau inexistente, cum ar fi slăbiciunea musculară, sedarea generală sau dezvoltarea toleranței pentru tratament. De asemenea, este foarte de dorit o singură metodă de tratament care să ofere un efect terapeutic de lungă durată. Rezultatele obținute sugerează o cale de urmat pentru ambele“, a declarat autorul principal al studiului dr. Martin Marsala, profesor în cadrul departamentului de anestezie de la facuktatea de medicină din San Diego.
Concluziile cercetării au fost publicate în numărul de luna aceasta al revistei online, Molecular Therapy.
Articolul Terapie genică cu rezultate promițătoare în tratarea neuropatiilor provenite de la leziunile măduvei spinării apare prima dată în 360medical.ro.