loader image

Test de sânge precis și rapid pentru diagnosticarea tuberculozei, dezvoltat de cercetători din SUA

Un test de sânge extrem de sensibil pentru TBC, care testează pentru fragmentele de ADN ale bacteriilor mycobacterium tuberculosis, a fost dezvoltat de cercetători de la facultatea de medicină a universității Tulane, din SUA.

Monitorizând nivelurile de ADN ale agentului patogen care circulă prin sânge, testul ar putea oferi medicilor un nou instrument de a identifica rapid această boală mortală și de a evalua dacă tratamentele medicamentoase sunt eficiente, arată studiul publicat în revista The Lancet Microbe.

Tuberculoza este în prezent a doua cea mai mortală boală infecțioasă din lume, după Covid-19. Se estimează că, în 2020, 10 milioane de oameni au contractat TBC și 1,5 milioane au murit din cauza acestei boli, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Majoritatea testelor pentru TBC analizează sputa, un tip gros de mucus din plămâni. Colectarea sputei de la pacienții suspectați de TBC poate fi dificilă, în special în cazul copiilor.

Tuberculoza poate fi greu de diagnosticat și în cazul pacienților cu HIV imunocompromiși sau a altor persoane, atunci când infecția a migrat în afara plămânilor, în alte zone ale corpului. În aceste cazuri, pacienții pot avea puține bacterii în spută, ceea ce duce la rezultate fals negative prin metodele actuale de testare, a declarat autorul principal al studiului, Tony Hu, șeful catedrei de biotechnologia inovației, din cadrul universității Tulane.

„Acest test nu numai că oferă rezultate exacte de diagnostic, dar are și potențialul de a estima progresia bolii și de a monitoriza tratamentul. Acest lucru va ajuta medicii să intervină rapid în tratament și să reducă riscul de deces, în special al copiilor care trăiesc cu HIV“, a declarat Hu.

Testul, bazat pe tehnologia de editare genetică CRISPR,  identifică ADN-ul liber din bacili vii de mycobacterium tuberculosis. Ținta de screening eliberată în sânge se disipează destul de rapid, oferind o imagine în timp real a infecției active.

Cercetătorii au testat probe de sânge conservate de la 73 de adulți și copii cu prezumție de TBC și a contactelor asimptomatice ale acestora, din Eswatini, Africa.

Testul a identificat TBC la adulți cu o sensibilitate de 96,4% și o specificitate de 94,1% și la copii cu o sensibilitate de 83,3% și o specificitate de 95,5%. (Sensibilitatea se referă la cât de bine poate diagnostica un test un caz pozitiv, în timp ce specificitatea unui test este măsura cu care acesta determină cu acuratețe un caz negativ)

Cercetătorii au testat și 153 de probe de sânge dintr-o cohortă de copii spitalizați în Kenya, pacienți seropozitivi cu un risc ridicat de TBC, care au prezentat cel puțin un simptom al bolii. Noul test a identificat toate cele 13 cazuri confirmate de TBC și a indicat aproape 85% dintre cazurile neconfirmate, cazuri carefuseseră diagnosticate în baza simptomelor clinice, în absența unui standard de testare.

Testul, dezvoltat cu ajutorul tehnologiei CRISPR, folosește o probă redusă de sânge iar rezultatul apare în termen de două ore.

„Suntem extrem de încântați de faptul că nivelul de ADN liber de mycobacterium tuberculosis, la copiii infectați cu HIV, a început să scadă în decurs de o lună de la tratament, iar după tratament, cea mai mare parte a fragmentelor de ADN liber ale bacteriilor din sângele copiilor a fost eliminată, ceea ce înseamnă că tehnologia CRISPR-TB are potențialul de a monitoriza tratamentul și va oferi medicilor posibilitatea de a trata mai bine infecțiile cu TBC la nivel mondial“, a spus Hu.

Cercetătorii au adaptat testul la o platformă de testare rapidă care poate oferi rezultate în 30 de minute fără niciun echipament special. Rezultatele apar pe o bandă de hârtie la fel ca în cazul unui test rapid pentru Covid-19.

„Este un test de sânge extrem de precis și rapid, care ar putea fi folosit oriunde și de care ar putea beneficia milioane de oameni care trăiesc în zone cu resurse limitate și în care povara tuberculozei este ridicată“, a mai precizat Hu.

Articolul Test de sânge precis și rapid pentru diagnosticarea tuberculozei, dezvoltat de cercetători din SUA apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top