loader image

„Soare Fără Pete” campanie de prevenție a cancerului de piele, ed. a VI-a

Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează „Soare Fără Pete”, campanie de prevenție a cancerului de piele, în perioada mai-septembrie 2022. Proiectul este deja la a șasea ediție, are cinci componente și o mulțime de acțiuni online și offline în București și Constanța. Beneficiarii campaniei sunt publicul larg și persoanele diagnosticate cu cancer.

Eveniment online “Cancerele de piele în sezon estival – de la protecție, prevenție și screening, până la diagnostic timpuriu și tratament”.

În cadrul campaniei, a avut loc recent un eveniment online găzduit de platforma de sănătate Pacientul 2.0 și care a marcat Luna Mai – Luna cancerelor de piele. Medicii invitați în live au atras atenția asupra riscului reprezentat de expunerea necontrolată la soare și au vorbit despre importanța controalelor pentru stabilirea unui diagnostic la timp și inițierea tratamentului, iar președintele fondator al AOP Phoenix a prezentat cele cinci componente ale campaniei „Soare Fără Pete”. 

Incidența cancerelor de piele este într-o creștere explozivă

În ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut îngrijorător. Mai mult decât atât, specialiștii internaționali estimează că numărul cazurilor de cancere de acest tip va crește cu 50% până în 2040. De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.

”Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunițe. Este vorba despre modificări de dimensiune, de leziuni care cresc în suprafață sau volum, a căror culoare se modifică din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori în interior, care au contur neregulat, o margine difuză, sau o aluniță care depășește 5 mm. Un semnal de alarmă îl reprezintă o leziune nouă, cu debut recent, la o persoană adultă. Orice aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este din start suspectă și ar trebui verificată. În afară de evoluție mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie să alerteze și să ducă pacientul din timp la medicul dermatolog”, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Tratamentul cancerelor de piele depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru că depistarea precoce a unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer are șanse mari de vindecare și supraviețuire. Cu atât mai mult cu cât în oncologie există în prezent opțiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercetărilor din acest domeniu, lucrurile arată bine și sunt încurajatoare.

”Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și – cel puțin până în prezent – nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire. Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie țintită pentru melanoamele care prezintă mutație”, a precizat dr. Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală, I.O.B, în cadrul evenimentului online, care poate fi urmărit aici.

Următorul eveniment online din cadrul campaniei „Soare Fără Pete” și dedicat prevenției cancerului de piele va avea loc în septembrie, când va fi marcată și Ziua Limfomului(din 15 septembrie). Atunci va avea loc și o dezbatere mai amplă a cancerelor cutanate.

Acțiunile campaniei în Capitală și pe litoral

Campania „Soare Fără Pete” include și o serie de trei acțiuni offline, respectiv: de educare prin distribuire materiale informative, de sprijin material prin oferire de pachete cu creme de piele, dar și de screening prin controale dermatoscopice gratuite.

  • screening

Două sesiuni din aceste controale au avut deja loc, pe 4 și 25 mai 2022, în București, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. “Din cei aproape doua sute de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele si au fost sprijiniti cu recomandari la medic”, a prezentat statistic, Ioana Cristea, președintele Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX. Urmează să aibă loc alte șase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite la Mamaia, în perioada 8-15 iunie 2022.

  • educare

Pe toată durata desfășurării campaniei, din mai până în luna septembrie, pe Litoral si Bucuresti vor fi distribuite aproximativ 20.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar la București, la Institutul Oncologic, această acțiune are caracter permanent.

  • sprijin material

Și tot la Institutul Oncologic București se va desfășura o altă componentă a campaniei: acțiunea “OncoPachetul SFP 2022”, prin care vor fi oferite pacienților cu cancer de piele internați în această unitate sanitară peste 150 de pachete cu creme de piele.

Zece ani de luptă cu metastazele, o misiune asumată de educație pentru prevenție

Asociația OncoPacienților „PHOENIX” a fost înființată în 2013 la inițiativa Ioanei Cristea, care a trecut prin experiența unui cancer.

”Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu mulți pacienți cu cancer, iar la momentul diagnosticării mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani în urmă, nu existau analizele și investigațiile care există acum. M-am luptat zece ani cu metastazele și am învins și tocmai pentru că altfel conștientizez, am înființat această asociație. Doresc să ajut și aș vrea ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este autoexaminarea, cât de mult contează screeningul.”, a punctat Ioana Cristea, președintele Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX. 

Campania „Soare Fără Pete” este realizată cu sprijinul următorilor parteneri: Primăria Constanța, USAMV, IOB, BMS și Norvartis, ISP Grup Focșani și Fares.

Despre Asociația OncoPacienților “PHOENIX”

ASOCIAȚIA OncoPacientilor “PHOENIX” București a fost înființată în anul 2013 conform legii 26/2000 și este o organizație nonguvernamentală, apolitică, reprezentând pacienți cu toate tipurile de cancer din toată șara, oferind sprijin informațional, juridic, emoțional, financiar și medical. Peste 10.000 de pacienți au fost direct sprijiniți de la înființare și până în prezent.

Articolul „Soare Fără Pete” campanie de prevenție a cancerului de piele, ed. a VI-a apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top