loader image

Testarea unui nou medicament pentru scleroză multiplă, afectată de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina afectează testarea unui nou medicament pentru scleroză multiplă în studii clinice, în condițiile în care mulți pacienți înrolați erau din Rusia și Ucraina. 

Anunțul a fost făcut de compania farmaceutică elvețiană Roche, care a precizat că statele est-europene au o pondere importantă în unele studii clinice.

“În mod obișnuit atât Ucraina, cât și Rusia au o contribuție importantă la studiile clinice în ceea ce privește pacienții cu tulburări neurologice precum scleroza multiplă”, a afirmat șeful diviziei farmaceutice din cadrul Roche, Bill Anderson, citat de Reuters.

Astfel, circa 20-30% dintre pacienții înrolați în studiile clinice în care este testat medicamentul fenebrutinib, dezvoltat pentru tratamentul sclerozei multiple, sunt din Rusia și Ucraina.

Fenebrutinib este un medicament din clasa inhibitorilor BTK, care a atras interesul mai multor companii farmaceutice pentru dezvoltarea de tratamente împotriva sclerozei multiple.

În Ucraina, realizarea de studii clinice a fost extrem de afectată după începutul războiului, în timp ce în Rusia multe companii farmaceutice occidentale implicate în studii clinice au decis să nu mai înroleze noi pacienți.

Pentru a face față situației, compania farmaceutică elvețiană a decis să înroleze pacienți pentru studiul clinic în alte state în care a mai derulat studii.

Statele din Europa de Est sunt atractive pentru realizarea de studii clinice deoarece medicii sunt bine pregătiți pentru a derula testele, iar pacienții sunt interesați să participe la studii deoarece de multe ori au acces la servicii medicale de care nu ar putea beneficia altfel.

Un alt motiv este costul mai scăzut pentru derularea studiilor clinice în statele est-europene comparativ cu țările din vestul Europei.

Articolul Testarea unui nou medicament pentru scleroză multiplă, afectată de războiul din Ucraina apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top