Un biomaterial nou previne respingerea transplantului de insule pancreatice la pacienții cu diabet

Oameni de știință americani au dezvoltat un biomaterial nou care permite insulelor pancreatice să supraviețuiască după transplant fără imunosupresie pe termen lung. În urma rezultatelor, cercetătorii au anunțat planificarea unui studiu clinic.

În diabetul zaharat de tip 1, un răspuns autoimun din partea organismului poate ataca celulele beta producătoare de insulină ale pancreasului, ceea ce duce la fluctuații semnificative ale nivelului de zahăr din sânge (glicemiei).

În prezent, standardul de tratament pentru pacienți este administrarea zilnică de insulină pe tot parcursul vieții.

Pentru unii pacienți, un transplant de insule pancreatice (un grup de celule din pancreas), pentru înlocuirea celulelor beta pierdute, ar putea reprezenta o opțiune atractivă.

Această strategie impune însă ca pacienții să ia medicamente imunosupresoare pe tot parcursul vieții, pentru a preveni respingerea transplantului.

Pentru a aborda acest neajuns, o echipă de la spitalul din Massachusetts (MGH) și facultatea de medicină Harvard a colaborat cu cercetători de la institutul de tehnologie din Georgia și universitatea din Missouri pentru a dezvolta un biomaterial inedit care, atunci când este amestecat cu insule pancreatice, permite acestora să supraviețuiască după transplant fără a mai fi nevoie de imunosupresie pe termen lung.

Într-un studiu preclinic realizat la MGH și publicat în Science Advances, cercetătorii au testat noul biomaterial într-un model de maimuță cu diabet de tip 1. Materialul include o proteină nouă, numită SA-FasL care stimulează toleranța imună și care se află pe suprafața moleculelor de microgel.

După ce a fost amestecat cu insule pancreatice, biomaterialul a fost transplantat în pliurile de omentum modificate genetic (pliuri de țesut gras care atârnă de stomac și acoperă intestinele).

„Strategia noastră de a crea un mediu local avantajos din punct de vedere imunitar, a permis insulelor să supraviețuiască fără imunosupresie pe termen lung și am înregistrat un control robust al glicemiei în toate modelele de maimuțe cu diabet, pe timpul unei perioade de studiu de șase luni“, a declarat autorul principal al cercetării, dr. Ji Lei, imunolog la MGH și profesor asistent de chirurgie la Harvard.

Credem că abordarea noastră permite transplantului (de insule pancreatice) să supraviețuiască și să controleze diabetul mai mult de șase luni fără să fie nevoie de medicamente împotriva respingerii, întrucât, la sfârșitul studiului, după îndepărtarea chirurgicală a țesutului transplantat, toate animalele au revenit prompt la o stare diabetică“, a completat medicul.

Dr. Lei a mai observat că transplantarea insulelor pancreatice în omentum are mai multe avantaje față de abordarea clinică actuală a transplantării la ficat.

„Spre deosebire de ficat, omentumul nu este un organ vital, și asta permite îndepărtarea acestuia în cazul în care apar complicații nedorite. De aceea, omentumul este un loc mai sigur pentru aceste transplanturi în tratarea diabetului, și poate fi deosebit de potrivit pentru celulele beta derivate din celule stem și celule dezvoltate prin bioinginerie medicală“, a mai menționat dr. Lei.

Coautorul corespondent al studiului, prof. dr. James F. Markmann, șeful diviziei de chirurgie și tansplant la MGH, a subliniat că studiul a fost realizat pe maimuțe, un model de animale extrem de relevante.

„Această strategie de imunomodulare localizată a reușit fără imunosupresie pe termen lung și indică un mare potențial de aplicare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1“, a menționat la rândul său dr. Markmann.

Pe baza rezultatelor acestor cercetări, oamenii de știință urmează să planifice un studiu clinic.

Articolul Un biomaterial nou previne respingerea transplantului de insule pancreatice la pacienții cu diabet apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top