Specialiștii au dezvoltat un manșon prototip, mai ieftin și mai ușor de purtat, pentru restabilirea fluxului normal de lichid la persoanele care suferă de limfedem.
Limfedemul apare adesea la supraviețuitorii de cancer de sân, după deteriorarea sau îndepărtarea ganglionilor limfatici în timpul procedurilor chirurgicale. În absența acestor ganglioni limfa și proteinele se pot colecta în braț.
Înrucât tehnicile actuale de tratament pentru limfedem sunt costisitoare și incomode, cercetătorii de la laboratorul universității Waterloo, din Canada, împreună cu specialiștii de la clinica Breast Rehab au dezvoltat un prototip, mai ușor de purtat decât dispozitivele din prezent, sub forma unui manșon robotic moale, controlat cu un cip microfluidic.
Conform specialiștilor, mecanismul de bază al noului dispozitiv ar putea fi extins și la alte opțiuni de tratament cum ar fi protezarea.
Cipul microfluidic are 16 canale ca niște baloane care se umflă fiecare la perioade diferite în timp, împingând în sus lichidul din braț.
Noul design necesită doar două supape miniaturale, în locul a opt supape voluminoase, cum sunt dispozitivele din prezent, care consumă multă energie.
Astfel, costul este redus de la mii de dolari la câteva sute, iar dispozitivul funcționează cu o baterie litiu-ion de 3,7 volți, aflată într-o cutie de control cu o greutate mai mică decât cea a unui telefon smart, spre deosebire de tehnologia existentă care necesită o priză de perete.
„Purtabil înseamnă ca păacientul să-l poarte și să poată face tot ce vrea, fără să fie conectat la un perete. Aducând aplicația în domeniul microfluidelor, am construit sistemul așa încât să poată fi alimentat cu baterii fără a compromite performanța dispozitivului“, a declarat autoarea, Carolyn Ren.
Plasând un senzor între manșon și braț, echipa a măsurat și optimizat presiunea dispozitivului pentru a încuraja fluxul de lichid.
Cercetătorii recrutează în prezent pacienți pentru testarea prototipului. Ei intenționează să utilizeze brevetul dispozitivului pentru a dezvolta un produs comercial.
Acest cip microfluidic ar putea avea utilitate și în cazul protezelor pentru picior, spun specialiștii. La protezele actuale presiunea este distribuită neuniform în jurul piciorului în timpul mersului, ceea ce face ca piciorul să se umfle, necesitând ajustări, dar protezele tradiționale nu se pot regla în consecință.
Un sistem similar cu acest manșon ar putea aplica cantitatea corectă de presiune asupra piciorului dinamic pe care l-ar putea umfla sau dezumfla la dimensiunea dorită, spun cercetătorii.
„Privim aceste probleme din unghiuri diferite și cred că există mult mai multe aplicații la care tehnologiile microfluidice ar putea contribui“, a mai menționat autoarea.
Articolul Un manșon robotic mai ușor de purtat pentru persoanele care suferă de limfedem apare prima dată în 360medical.ro.