loader image
Home » Alocația de hrană pentru pacienții internați în spitale publice, majorată oficial la 22 de lei pe zi de la 1 iunie

Alocația de hrană pentru pacienții internați în spitale publice, majorată oficial la 22 de lei pe zi de la 1 iunie

Valoarea alocației de hrană pentru pacienții internați în unitățile medicale publice a fost majorată oficial la 22 de lei pe zi, după ce o lege votată în parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Legea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la 1 iunie.

“Cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului
național unic de asigurări sociale de sănătate”, prevede noul act normativ.

Noua lege mai prevede că alocația de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administrație al spitalului, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

Autoritățile au estimat că efortul bugetar necesar pentru a majora alocația pentru hrană este de 100 de milioane de lei în acest an.

Pentru a acoperi aceste costuri, actul normativ permite autorităților locale să finanțeze o parte din aceste costuri.

“Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare,
respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților
sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocație de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale”, prevede un paragraf al noii legi.

Valoarea majorată a alocației de hrană se aplică și persoanelor fără asigurare de sănătate, în cadrul pachetului minimal de servicii.

“Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică și alocației de hrană”, prevede legea.

 

Articolul Alocația de hrană pentru pacienții internați în spitale publice, majorată oficial la 22 de lei pe zi de la 1 iunie apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top