loader image

Un medicament autorizat pentru mai multe afecțiuni ar putea fi utilizat în locul antibioticelor în tratarea cancerelor de sânge

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Adelaide, Australia, și Centrul Medical Universitar Radboud din Olanda arată că un medicament autorizat pentru artrită poate fi utilizat pentru a restricționa utilizarea antibioticelor în tratarea efectelor secundare apărute în cancerele de sânge, inclusiv leucemie, limfom și mielom.

Studiul a constatat că anakinra, un medicament biologic care ajută la scăderea inflamației în artrita reumatoidă și alte boli inflamatorii, poate consolida mucoasa intestinală și poate inhiba inflamația la rozătoare tratate cu chimioterapie.

În acest fel se minimizează răspândirea bacteriilor din intestin în fluxul sanguin, o cauză comună a infecțiilor care pot deveni grave în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit de pe urma chimioterapiei sau a altor tratamente pentru cancer.

Studiul complet a fost publicat în Scientific Reports.

Rezultatele pot reprezenta un progres important, având în vedere riscurile de a dezvolta toleranță la antibiotice, a declarat autorul principal, dr. Hannah Wardill, cercetător oncolog la universitatea din Adelaide.

„Am reușit să arătăm într-un model de rozătoare că medicamentul anakinra a îmbunătățit integritatea mucoasei intestinale. Antibioticele sunt fundamentale în ținerea sub control a infecțiilor la persoanele cu cancer de sânge, dar nu sunt lipsite de provocări. Folosirea în exces a antibioticelor contribuie la dezvoltarea rezistenței la antibiotice, și totodată crește și riscul de complicații cronice, în special la persoanele supuse transplantului de celule stem“, a explicat dr. Wardill.

Aproximativ 1,24 milioane de cazuri de cancer de sânge sunt raportate anual la nivel mondial. În ultimul deceniu cancerele de sânge precum leucemia, limfomul și mielomul au crescut cu 40%.

O mai bună înțelegere a originii infecțiilor a dus la găsirea unor soluții alternative pentru controlul bacteriilor, este de părere profesorul Nicole Blijlevens, consultant hematolog la Centrul Medical Universitar Radboud.

„Obișnuiam să credem că infecțiile provin în principal din surse externe, cum ar fi suprafețele și echipamentele din spitale, dar acum știm că acestea provin în principal din interiorul intestinului. Asta ne-a făcut să ne îndreptăm atenția către modul în care putem împiedica aceste bacterii să treacă din intestin în sânge“, a spus prof. Blijlevens.

Potrivit studiului, acest medicament, autorizat pentru a controla artrita reumatoidă, nu a fost asociat cu reacții adverse la persoanele cărora li se administrează doze ridicate de chimioterapie.

Timp de decenii, ne-am bazat pe antibiotice pentru a preveni infecția, dar acest nou studiu sugerează că ar putea exista alternative pentru a minimiza dependența de antibiotice. Trebuie să găsim modalități de a restricționa utilizarea antibioticelor, în special în îngrijirea cancerului, dar trebuie să facem acest lucru cu prudență și pe baza dovezilor corecte“, a mai spus profesorul.

Medicamentul anakinra este indicat terapeutic în Uniunea Europeană pentru tratamentul poliartritei reumatoide, sindromelor febrile periodice, sindroamelor periodice asociate cu criopirina, febrei mediteraneene familiale, bolii Still și Covid-19. 

Articolul Un medicament autorizat pentru mai multe afecțiuni ar putea fi utilizat în locul antibioticelor în tratarea cancerelor de sânge apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top