loader image
Home » Un nou studiu explică modul în care apare meningita fungică

Un nou studiu explică modul în care apare meningita fungică

Un studiu realizat de cercetători de la universitatea Sheffield, din Anglia, indică modul în care apare și se răspândește meningita fungică, una dintre cele mai periculoase afecțiuni de la nivelul creierului.

Meningita este cel mai frecvent cauzată de o infecție a creierului și a măduvei spinării și poate pune viața în pericol dacă nu este diagnosticată și tratată foarte rapid. Apare cel mai frecvent la copii, la adolescenți și la cei cu sisteme imunitare compromise și afectează anual, în jur de 2,5 milioane de oameni.

Un studiu recent, publicat în jurnalul PLoS Pathogens, arată că microbii Cryptococcus neoformans, care cresc în vasele de sînge, rămân blocați și împiedică fluxul sanguin, ducând la creșterea tensiunii arteriale. Aglomerările de microbi forțează vasele mici de sânge să se întindă și în final să se rupă, eliberând astfel infecția în creier și provocând meningita.

„Creierul are o apărare foarte complexă și eficientă împotriva microbilor, dar am identificat o metodă simplă pe care microbii o pot folosi pentru a evada din sânge și a intra în creier. Cercetări anterioare s-au concentrat pe modul în care microbii pot doborî apărarea creierului sau pot folosi celulele imune ca o cale de a pătrunde în creier. Putem demonstra cum, pentru unii microbi, deteriorarea vaselor de sânge reprezintă o metodă foarte eficientă de invazie. Sistemul nostru imunitar este foarte eficient în recunoașterea și distrugerea microbilor, inclusiv din sânge. Cu toate acestea, unii microbi pot scăpa de celulele imune și aceștia sunt cei care folosesc spargerea vaselor de sânge ca pe un mod eficient de a pătrunde în creier“, a declarat dr. Simon Johnston, din cadrul departamentului de boli infecțioase, imunitare și cardiovasculare de la universitatea din Sheffield.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A-Star), din Singapore și universitatea Queensland, din Australia.

Echipa internațională de cercetare, condusă de dr. Johnston, a investigat comportamentul larvelor pe pești zebră, pentru a înțelege cum se comportă infecția cu meningită în vasele de sânge. Rezultatele vor ajuta comunitatea științifică medicală să înțeleagă mai bine și alte boli legate de vasele de sânge, precum bolile cardiovasculare și neurologice.

„Am început această cercetare pentru că știam că există leziuni inexplicabile ale vaselor de sânge la unii pacienți cu meningită. Acum lucrăm pentru a găsi noi tratamente pentru acești pacienți. Infecțiile care cauzează meningită pot fi tratate cu medicamente antimicrobiene, dar pacienții sunt adesea foarte bolnavi și pot suferi multe daune înainte ca tratamentul să devină eficient. Acest fapt se va agrava la nivel global, din cauza înmulțirii infecțiilor rezistente la antimicrobiene. Folosim cunoștințele pe care le-am dobândit studiind modul în care se poate răspândi meningita pentru a înțelege cum putem să diminuăm daunele cauzate creierului până își face efectul tratamentul“, a mai menționat dr. Johnston.

Articolul Un nou studiu explică modul în care apare meningita fungică apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top