loader image
Home » Un nou tratament ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge

Un nou tratament ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge

Pentru cei care suferă o intoxicație cu monoxid de carbon opțiunile de tratament sunt limitate. Cercetătorii au dezvoltat acum un potențial tratament care ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge.

Monoxidul de carbon este un gaz toxic, incolor și inodor, care ia naștere printr-o ardere (oxidare) incompletă a substanțelor care conțin carbon, și poate fi un criminal tăcut.

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, în fiecare an se înregistrează mai mult de 400 de decese și 20.000 de persoane ajung la camera de urgență din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, iar opțiunile de tratament sunt limitate.

Cele mai frecvente simptome în cazul intoxicației cu monoxid de carbon sunt durerile de cap, amețeală, slăbiciune, deranj la stomac, vărsături, dureri în piept și confuzie, și sunt foarte asemănătoare gripei. Astfel, persoanele pot prezenta simptome fără să-și dea seama de pericol și pot întârzia să solicite ajutor medical de specialitate.

„În prezent, principalul tratament pentrru cei care se intoxică cu monoxid de carbon este aerul proaspăt. Dar este nevoie de patru până la șase ore pentru ca nivelul de CO din sânge să fie redus la jumătate. Cu oxigen 100% sau oxigen hiperbaric, timpul se scurtează, dar chiar și atunci, nivelurile ridicate de CO din sânge pot persista suficient de mult pentru a duce la anumite deficite pe termen lung și probleme neurologice“, a explicat Tim Johnstone, profesor asistent de chimie și biochimie la universitatea Santa Cruz din California, care a dezvoltat noul tratament.

Monoxidul de carbon este format dintr-un atom de oxigen și un atom de carbon. În sânge, CO se leagă de complexul de fier din hemoglobină, împiedicând această proteină să funcționeze normal și să transporte oxigenul din plămâni în țesuturile din restul corpului.

Pentru a reduce acest comportament, cercetătorii au proiectat molecule mici cu caracteristici asemănătoare domeniului activ al hemoglobinei, care pot lega CO mult mai strâns decât proteina din sânge. Într-o lucrare publicată recent în Chemical Communications, echipa a descris capacitatea unei astfel molecule de a lega CO, de a izola CO care este deja legat de hemoglobină și de a recupera celulele roșii din sânge expuse la CO, toate aceste abilități fiind semne promițătoare pentru un viitor antidot.

Cercetătorii spun că aceste rezultate preliminare oferă speranță pentru dezvoltarea pe viitor a unui tratament de îngrijire cu administrare rapidă.

Articolul Un nou tratament ar putea elimina rapid monoxidul de carbon din sânge apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top