loader image
Home » Ziua Mondială a Astmului: Circa 900.000 de români suferă de astm, dar boala este subdiagnosticată

Ziua Mondială a Astmului: Circa 900.000 de români suferă de astm, dar boala este subdiagnosticată

Circa 900.000 de români suferă de astm, însă boala este subdiagnosticată în România, iar mulți pacienți nu beneficiază de tratament, arată Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Estimările oficiale indică faptul că cel puţin 60% dintre pacienții cu astm sunt alergici, ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de persoane.

Majoritatea pacienţilor cu astm alergic prezintă şi simptome de rinoconjunctivită alergică.

“Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului inclusiv risc de deces”, a afirmat preşedintele SRAIC, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, citat în comunicat.

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteristice precum tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic.

Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient. Astfel, unele persoane cu astm pot avea perioade îndelungate fără niciun simptom, cu agravarea periodică în timpul unei crize, iar altele pot avea simptome de astm în fiecare zi.

În plus, unii pacienți pot avea simptome doar în timpul exerciţiilor fizice sau când suferă de infecţii virale.

Diagnosticul de astm trebuie pus de către medic și necesită cooperare interdisciplinară, deoarece prezenţa comorbidităţilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.

“Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil”, a menționat prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Potrivit specialiștilor, managementul astmului este o provocare importantă pentru sănătatea publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală.

Articolul Ziua Mondială a Astmului: Circa 900.000 de români suferă de astm, dar boala este subdiagnosticată apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top