loader image

Un sfert din pacienții cu long COVID s-au recuperat complet după un an

La un an după ce au fost spitalizați cu COVID-19, doar un sfert dintre pacienți sau fost complet recuperați, arată un nou studiu. Sindromul de long COVID a fost cel mai ridicat în rândul femeilor, persoanelor obeze și celor care erau pe ventilator.

Nu există tratamente specifice pentru COVID de lungă durată, iar cercetătorii englezi sunt de părere aceste descoperiri evidențiază nevoia urgentă de a găsi terapii eficiente pentru această afecțiune.

„Recuperarea limitată de la cinci luni la un an după spitalizare în studiul nostru în ceea ce privește simptomele, sănătatea mintală, capacitatea de-a face exerciții fizice, afectarea organelor și calitatea vieții este izbitoare”, a declarat Rachael Evans de la Centrul de Cercetare Biomedicală Leicester din Regatul Unit și de la Institutul Național de Cercetare în Sănătate din Marea Britanie, unul din conducătorii studiului.

Cercetarea a inclus peste 2.300 de pacienți britanici cu COVID-19, care au fost evaluați la cinci luni după externarea din spital. Toți aveau 18 ani sau mai mult. 807 dintre ei au făcut, de asemenea, o evaluare la un an după externare.

La cinci luni, 26% au raportat o recuperare completă, la fel și la un an. Cele mai frecvente simptome de long  COVID au fost oboseala, durerile musculare, capacitatea fizică redusă, somnul prost și lipsa de aer.

Probabilitatea de a fi complet recuperat la un an a fost mai mică în rândul femeilor (32% mai puțin probabil), a pacienților obezi (la jumătate mai probabil) și a celor care au fost pe un ventilator (58% mai puțin probabil).

Studiul a fost publicat în The Lancet Respiratory Medicine și urmează să fie prezentat la o reuniune a Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, la Lisabona, Portugalia.

Descoperirea că femeile și pacienții obezi aveau mai puține șanse să se recupereze complet după un an sugerează că ar putea avea nevoie de mai mult ajutor, cum ar fi reabilitarea supravegheată.

Descoperirile evidențiază „o nevoie urgentă de servicii de îngrijire a sănătății pentru a sprijini această populație mare și în creștere rapidă de pacienți”, a spus Christopher Brightling, de la Institutul Național de Cercetare în Sănătate.

„Fără tratamente eficiente, COVID-ul de lungă durată ar putea deveni o nouă afecțiune pe termen lung extrem de răspândită”, a spus Brightling, potrivit MedicineNet.com.

Studiul deschide perspectiva cercetărilor a tratamentelor pentru COVID-19 de lungă durată în funcție de profilul individual al pacientului. Un alt studiu derulat de cercetătorii de la UCLA și publicat în Journal of General Internal Medicine a reliefat că aproximativ 30% dintre pacienții cu COVID-19 au dezvoltat,,long COVID”.

Articolul Un sfert din pacienții cu long COVID s-au recuperat complet după un an apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top