loader image
Home » O nouă terapie cu anticorpi monoclonali pentru hipertensiunea pulmonară

O nouă terapie cu anticorpi monoclonali pentru hipertensiunea pulmonară

Într-un nou studiu, oamenii de știință au descris calea de semnalizare care duce la dezvoltarea hipertensiunii pulmonare precum și o nouă terapie cu anticorpi monoclonali care blochează dezvoltarea anormală a vaselor de sânge caracteristică bolii.

Hipertensiunea pulmonară (HTP) este un tip de hipertensiune arterială care afectează arterele din plămâni. În această afecțiune, vasele de sânge sunt îngustate, blocate sau distruse, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult și poate provoca în timp, insuficiență cardiacă și stop cardiac.

Boala este relativ rară și afectează în jur de 100.000 de persoane numai în Statele Unite, provocând 20.000 de decese anual. În prezent, nu există niciun tratament disponibil care să vindece această afecțiune.

Într-un studiu publicat în Science Translational Medicine, cercetătorii de la facultatea de medicină din San Diego, California, descriu calea de semnalizare care stă la baza HTP precum și o nouă terapie cu anticorpi monoclonali care blochează formarea anormală a vaselor de sânge, caracteristică a acestei afecțiuni.

La nivel celular, HTP progresează odată cu proliferarea celulelor musculare vasculare netede (vSMC), care determină îngustarea arterelor mici din plămâni, ducând la scăderea progresivă a oxigenului în sânge.

Echipa de cercetători s-a concentrat pe supraexpresia unui ligand, numit jagged 1, o proteină de legătură care activează calea de semnalizare celulară Notch, fiind implicată, în acest caz, în dezvoltarea celulelor vSMC pulmonare mici.

Ei au descoperit că supraexprimarea ligandului jagged-1, în calea Notch3, stimulează proliferarea vSMC, dar ligandul delta-like 4 al receptorilor Notch3 îl inhibă.

Cercetătorii au dezvoltat apoi un anticorp monoclonal terapeutic care blochează selectiv semnalizarea Notch3 indusă de jagged-1, reușind să stopeze în mod eficient hipertensiunea pulmonară în două modele de rozătoare, fără efecte secundare toxice.

„Aceste descoperiri dezvăluie două roluri opuse ale liganzilor care activează receptorii Notch. Ceea ce este foarte important, este faptul că am putea avea un tratament sigur pentru HTP, folosind un anticorp monoclonal care să inhibe selectiv activarea Notch 3 în vasculatura pulmonară“, a declarat autoarea principală a cercetării, prof. dr. Patricia A. Thistlethwaite, profesor de chirurgie, specialist în chirurgia cardiotoracică la UC San Diego Health, care a condus echipa de cercetători

Articolul O nouă terapie cu anticorpi monoclonali pentru hipertensiunea pulmonară apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top