loader image

[VIDEO] Conf. univ. dr. Diana Păun, Administrația Prezidențială: În Planul Național de Combatere a Cancerului au fost introduse noi aspecte deosebit de importante

Anual, peste 98.000 de români sunt diagnosticați cu o formă de cancer. Mai mult, o persoană din două care suferă de cancer se află la o vârstă activă, are sub 65 de ani, astfel că impactul asupra vieții familiale, sociale și profesionale este extrem de mare. ,,Supraviețuitorii de cancer sunt oameni puternici care au demonstrat că un diagnostic de cancer nu mai este astăzi o sentință și că această boală, considerată în trecut fără leac, poate fi ținută în prezent sub control, cu sprijin adecvat”, a precizat în cadrul dezbaterii online ,,Cancer Survivor 360” conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale. Invitata a vorbit și despre Planul Național de Combatere a Cancerului și stadiul în care se află în acest moment.

Dezbaterea ,,Cancer Survivor 360, organizată de redacția 360medical.ro, face parte din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii și se aliniază cu întreaga serie de evenimente derulate în această săptămână dedicate Zilei Supraviețuitorului de Cancer. România este prima țară europeană care celebrează această zi prin lege, astfel că Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer va fi sărbătorită în prima duminică a lunii iunie.

,,Inițiativa legislativă aparține doamnei senator Nicoleta Pauliuc, ea însăși o supraviețuitoare de cancer, și a fost promulgată de către Președintele României la începutul acestui an motiv pentru care, iată, pe data de 5 iunie prima duminică din luna iunie celebrăm Ziua Supraviețuitorilor de Cancer”, a spus conf.dr. Diana Loreta Păun.

Seria evenimentelor continuă cu o conferință națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cu o cursă Race for the Cure, dedicată supraviețuitoarelor cancerului de sân și cu un concert ce va avea loc chiar pe data de 5 iunie la Ateneul român dedicat supraviețuitorilor de cancer.

Referitor la Planul Național de Combatere a Cancerului acesta se regăsește deja într-o inițiativă legislativă care la acest moment are 70 de semnături ale parlamentarilor români care doresc să se afle printre inițiatori.

,,Legea urmează să fie depusă în Parlament zilele acestea, în Senatul României și apoi să sperăm că va trece repede la Camera Deputaților și va ajunge la promulgare. Sunt absolut convinsă că ea va cuprinde unanimitate, pentru că, dincolo de eforturile care s-au depus pentru realizarea acestui plan național și colegii de pe platformă sunt parte integrantă din realizarea lui și știu prea bine cât s-a muncit. Ea dovedește asumarea și colaborarea la nivel politic, la nivelul autorităților și sper ca această lege cât de repede să fie implementată”, a afirmat Consilierul Prezidențial de la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

După ce a fost lansat acest Plan, publicat la rubrica de transparență decizională de pe site-ul Ministerului Sănătății, au apărut mai multe comentarii, amendamente, update-uri.

,,A stat o perioadă suficient de lungă ca să primească toate aceste sugestii, recomandări, întrebări, detalii din partea pacienților, ONG-urilor, profesioniștilor, tuturor celor care au dorit să vină cu îmbunătățiri. Toate au fost discutate de către grupul de experți care a participat la elaborarea planului și au fost luate în considerare. De fapt, față de forma inițială a planului, au existat schimbări și de formă privind prioritizarea obiectivelor și de fond. Au fost introduse o o serie de noi aspecte deosebit de importante, care inițial scăpaseră. Vă dau doar două exemple: conceptul de navigator de pacienți și aspectele legate de oncofertilitate. Toate aceste elemente au fost luate în considerare la modul cel mai serios și au fost introduse în forma finală pe care sper ca toți s-o găsească cât mai apropiată de ceea ce ne dorim cu toții”, a mărturisit conf. univ. dr. Diana Păun.

Puteți urmări integral înregistrarea celei de-a doua ediții ,,Cancer Survivor 360, la care au participat 12 speakeri, atât medici oncologi cât și din alte specialități, reprezentanți ai autorităților, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

 

Articolul [VIDEO] Conf. univ. dr. Diana Păun, Administrația Prezidențială: În Planul Național de Combatere a Cancerului au fost introduse noi aspecte deosebit de importante apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top