loader image

[VIDEO] Dr. Mihaela Buzoianu, medic radiolog: RMN Whole Body, o examinare care poate să salveze viața

RMN Whole Body este o investigație recent apărută în România, dar nu foarte cunoscută în rândul pacienților. În schimb, această investigație este destul de intens mediatizată mai ales de țările care practică turismul medical, cum ar fi Turcia, Austria, astfel că sunt destui români care se duc în străinătate pentru a face un RMN al întregului corp. ,,Pacienții, în general cei oncologici, se duc în alte țări pentru această investigație în primul rând pentru un second opinion, dar și pentru siguranță. La noi această examinare este destul de limitată în prezent”, a precizat dr. Mihaela Buzoianu, asistent universitar la UMF Carol Davila și medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni.

În România există aparate RM, dar nu toate permit această evaluare Whole Body. Aparatura se regăsește în centre medicale atât în regim de stat cât și în sistem privat, dar e destul de limitată în cadrul spitalelor de stat.

,,Bineînțeles, există aparate RM, dar nu toate sunt dotate cu echipamentele medicale care să permită această evaluare. Sunt niște antene speciale care se utilizează și în examinările de abdomen și pelvis. Sunt necesare mai multe antene, astfel încât să cuprindă și întreg corpul uman, permițând practic examinarea întregului organism”, a explicat dr. Mihaela Buzoianu.

RMN Whole Body este o examinare non-iradiantă, non-invazivă, care aduce foarte multe informații detaliate asupra organelor din corpul uman.

,,În general facem screeninguri oncologice, atât Whole Body RM cât și Whole Body CT. Mai frecvent efectuăm Whole Body CT-uri”, a spus dr. Mihaela Buzoianu.

Medicul radiolog lucrează la Institutul Clinic Fundeni, unde există un astfel de aparat, însă numărul investigațiilor care se fac este redus.

,,Ar fi foarte util dacă Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar deconta examinarea Whole Body RM pacienților oncologici”, a semnalat dr. Mihaela Buzoianu.

În momentul de față nu se decontează deloc de către stat această investigație. O examinare Whole Body RM durează în jur de 50-60 de minute, dar poate ajunge și la 2 ore și jumătate.

În afara pacienților oncologici, mai sunt și ceilalți pacienți care-și fac check-up-uri sau anumite analize de rutină, și care recurg la aceste examinări în străinătate.

,,Nu aș recomanda pacienților să efectueze o examinare Whole Body RM sau Whole Body CT din inițiativa lor proprie, ci doar la indicația medicului”, a atras atenția dr. Mihaela Buzoianu, asistent universitar la UMF Carol Davila și medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni.

Articolul [VIDEO] Dr. Mihaela Buzoianu, medic radiolog: RMN Whole Body, o examinare care poate să salveze viața apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top