loader image
Home » [VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre screeningul pentru cancerul colorectal ROCCAS: “Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive”

[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre screeningul pentru cancerul colorectal ROCCAS: “Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive”

Peste 6000 de decese s-au înregistrat numai anul trecut din cauza cancerului colorectal în România. Acest tip de cancer se situează pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi. Practic, 4 persoane din 100 au cancer colorectal, o boală cu prognostic bun daca este diagnosticată precoce. Și în sfârșit în România se derulează un program de screening pentru cancerul colorectal sub forma unor proiecte pilot, reunite sub denumirea de ROCCAS, cu ajutorul cărora românii cu vârsta între 50-74 ani vor beneficia de servicii medicale menite să depisteze acest tip de cancer.

Dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie și specialist în gastroenterologie, coordonatorul național al grupul Gastro SNMF a explicat pentru 360medical.ro că sunt 4 regiuni vizate de astfel de proiecte pilot.

,,Unul este în sud-vest, respectiv Oltenia, cu centru de screening în Craiova, la UMF Craiova. Al doilea este sud Muntenia, cu centru de screening la Institutul Clinic Fundeni, al treilea proiect București-Ilfov, care are centru de screening la Spitalul Militar Central, iar al patrulea vizează zona Dobrogei cu centru de screening la Universitatea Ovidius din Constanța.”

Medicii de familie care încă nu s-au înrolat în acest program, pot să intre în ROCCAS, iar dr. Mihaela Udrescu face un apel către colegii de breaslă: ,,Îi rog, chiar îi rog să adere la acest program. Este un proiect bine primit de populație, este un proiect cu impact și cu o satisfacție profesională extraordinară”, a mărturisit medicul.

În opinia sa, acest screening i-a ajutat pe oameni să-și depisteze din timp niște leziuni care ar fi putut în timp să evolueze spre malignitate.

,,Toți cei care au ajuns la colonoscopie au avut leziuni premaligne”, a precizat dr. Mihaela Udrescu.

Medicul a explicat ce fel de teste se fac în cadrul acestui program de screening și cum se desfășoară operațional.

,,Persoanele cu risc înalt de cancer colorectal trebuie să meargă direct la colonoscopie. Dacă este o persoană cu vârste între 50 și 74 de ani și nu are acești factori de risc, se încadrează la un risc mediu, și i se oferă un test FIT (un test fecal imunochimic)”, a subliniat dr. Mihaela Udrescu.

FIT depistează cantitatea de sânge din materia fecală printr-o metodă imunochimică și este diferit de FOBT-ul clasic. În cadrul programului, persoana primește testul FIT, este instruită cum să-l efectueze, merge acasă, efectuează testul și îl aduce la medicul de familie. Medicul îi comunică rezultatul testului și îi spune ce are de făcut mai departe.

Dacă e negativ, poate să repete acest test peste 2 ani, dacă este pozitiv, este îndrumat către colonoscopie.

,,Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive. Colonoscopia este o intervenție care se face cu programare, în deplină siguranță pentru pacient și cu sedare”,  a spus dr. Mihaela Udrescu.

Medicul de familie care este în acest program poate să includă în lista de testare orice persoană, nu numai pacienții din lista proprie.

Articolul [VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre screeningul pentru cancerul colorectal ROCCAS: “Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive” apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top