loader image

[VIDEO] Dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician: Noi încă nu avem specialitatea de psiholog medical în România

Nevoia psihologului în medicină este din ce în ce mai acută, cel puțin în ultimii ani, și nu doar în serviciile de sănătate mintală sau în zona de psihiatrie, ci și în celelalte specialități. E nevoie de psiholog atât în sistemul medical de stat din România, cât și în sistemul privat. ,,Psihologii mult timp au fost în sistemul de sănătate priviți ca un fel de subordonați în două mari specialități medicale: în psihiatrie și în neurologie”, a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru și psiholog clinician, Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie de la Colegiul Psihologilor din România.

În psihiatrie, psihologii din România erau cei care dublau de obicei prin expertiză și evaluare munca psihiatrului, în neurologie se ocupau în principal de partea de investigare a afectărilor neurologice și uneori de partea de recuperare, logopedie și intervenție.

,,Noi încercăm în momentul acesta să aducem în discuție nevoia de servicii psihologice în disciplinele medicale, în specialitățile medicale, și să aducem o voce nouă și proaspătă în a explica cât de utile pot să fie serviciile noastre”, a explicat dr. Mugur Ciumăgeanu. Serviciile psihologului pot să fie în două direcții: să îmbunătățească sau să eficientizeze actul medical sau pot să fie servicii ale psihologului pentru personalul medical.

,,Psihologul ar putea să acționeze în interiorul instituțiilor pentru găsirea unor soluții de creștere a calității vieții sau de îmbunătățire a stării de bine a personalului medical”, a spus Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie, de la Colegiul Psihologilor din România.

În diferitele specialități medicale, psihologul poate să opereze în câteva puncte nodale pe ceea ce înseamnă aderența pacienților la tratament sau la regim sau la intervențiile medicale.

,,În cardiologie: 4 până la 6 din 10 pacienți, după ce li se prescrie un regim medical sau de schimbare a stilului de viață, nu îl vor urma. Aici intervine potențial rolul psihologului din serviciile de sănătate”, a mărturisit dr. Daniel Ciumăgeanu.

În opinia sa, psihologul medical ar putea să vină cu un răspuns cine sunt cei care vor urma regimul și prescripția și cine nu. El ar putea să ajute un asemenea client să găsească niște modalități durabile de a schimba stilul de viață și de a integra un lucru care îl poate ajuta la propria sănătate.

Psihologul medical este extrem de util în explicarea condițiilor medicale, a pregătirii sau traducerii procedurilor medicale, pe partea de consimțământ informat, pe partea de pregătire a persoanei pentru operații, pe partea de negociere uneori cu aparținătorii, tot ce înseamnă stil de viață.

,,În oncologie, în dializă, în neurologie și psihiatrie, apar psihologi care își schimbă discursul, care nu sunt niște simpli executanți și aplicanți de teste”, a afirmat Daniel Ciumăgeanu, care și-ar dori ca această nouă supraspecializare în psihologie să apară și în România.

Este nevoie de astfel de supraspecializări astfel încât țara noastră să ajungă la nivelul psihologilor din Statele Unite sau din alte țări din Europa.

,,Noi încă nu avem specialitatea de psiholog medical sau psiholog specializat pe diferite zone, specialități medicale: în dializă, în pediatrie, care este foarte la modă acum ca specialitate în Statele Unite și recunoscută ca atare”, a subliniat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu.

Psihologul de sănătate este foarte căutat în Europa și a avut mare trecere mai ales în pandemia de COVID-19, fiind echivalentul în domeniul medical a medicului de sănătate publică.

,,Psihologul de sănătate este cel care găsește modalități de a promova sănătatea”, a  spus Ciumăgeanu.

Psihologul medical este și cel care găsește soluții de a transmite mesaje populației legat de vaccinuri, de tratamente și lucrează de obicei în Direcții de sănătate sau în autorități de sănătate locale sau naționale.

Articolul [VIDEO] Dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician: Noi încă nu avem specialitatea de psiholog medical în România apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top