Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate în 2021 și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, potrivit datelor Organizației Salvați Copiii România. În peste 90% dintre cazuri, diagnosticul a fost dependent de contextul pandemiei de COVID-19. Mai mult de jumătate dintre adolescenți au dezvoltat tulburări de anxietate, în cazuri severe mergând până la tentative de suicid. ,,Cele mai frecvente dintre tulburările care au apărut au fost din sfera anxietății, cu paroxism, tulburare obsesiv compulsivă”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Octaviana Ramona Gheorghe, medic primar psihiatru.
Medicul specializat în psihiatria copilului și adolescentului a explicat pe larg despre situația copiilor și adolescenților care post pandemia de COVID-19 au manifestări care pot să fie simptome, sindroame sau boli din sfera tulburărilor psihice de novo (adică n-au avut nimic înainte, și care în perioada pandemiei au dezvoltat anumite simptome comportamentale și emoționale) care au dus către o evaluare în zona sănătății mintale.
Dr. Octaviana Ramona Gheorghe a spus că acestora li se adaugă cei care deja aveau un diagnostic și în perioada pandemiei aceste tulburări existente s-au acutizat, s-au agravat sau au apărut și altele comorbide.
,,Contextele de prezentare a copiilor și adolescenților în cabinetul de psihiatrie pediatrică trebuie luate în seamă din aceste puncte de vedere. Și mai este, evident, situația care a apărut, e o situație existentă, în care pe perioada pandemiei copiii, adolescenții și-au pierdut un adult apropiat prin boală, prin infecția cu virusul SARS CoV-2”, a precizat dr. Octaviana Ramona Gheorghe, medic primar psihiatru.
Copiii s-au confruntat cu episoade depresive ușoare până la severe, cu manifestări care să necesite internare, cu tulburare de adaptare anxioasă, tulburare de adaptare depresivă, cu apariția depresiei sau a tulburărilor obsesiv compulsive.
,,Au apărut dificultăți la copiii care în general aveau tulburare de atenție cu hiperactivitate sau diferite dificultăți de învățare. Atât pentru copiii cu autism cât și pentru copiii cu tulburare de atenție cu hiperactivitate, modelul nou de funcționare a adus dificultăți de adaptare”, a spus dr. Octaviana Ramona Gheorghe, referindu-se și la școala online, care pe mulți i-a bulversat.
În opinia psihiatrului, noutatea învățării în sistem online, care a fost specifică pandemiei, le-a adus alte provocări copiilor. De exemplu unora dintre copiii cu tulburare de atenție cu hiperactivitate le-a fost mai ușor să fie conectați prin intermediul ecranului cu restul clasei decât le-ar fi fost în clasă, cu multitudinea de stimuli, altora cu tulburare de atenție cu hiperactivitate le-a fost mai greu în fața calculatorului pentru că erau perturbați de posibilitatea de a se juca în același timp fiind în fața ecranului, și-atunci nu mai erau conectați la școală ci erau conectați la alte activități paralele cu activitatea școlară.
,,Copiii care aveau deja anumite tulburări de comportament și emoționale au trecut mai dificil prin această perioadă”, a spus dr. Octaviana Ramona Gheorghe.
Medicul a atras atenția că întotdeauna există un timp de latență în psihiatrie, când vorbim despre un caz nou.
,,Timpul de latență este între 6 luni și un an și jumătate, chiar cu simptome grave, pentru a se prezenta un copil la consultul de psihiatrie pediatrică. Sigur că din punctul meu de vedere, asta poate să fie îngrijorător pentru că într-un fel adresezi o situație când se prezintă – nu știu – să zicem în primele trei luni de la debutul simptomelor decât dacă se prezintă un episod depresiv sever care durează de un an și jumătate. Dar încă așteptăm, pentru că de obicei asta se întâmplă după evenimente cu impact pandemic. Perioada de desfășurare a organizării și a dezvoltării unor tulburări este mult mai întinsă. Adică putem avea manifestări care să fie legate de perioada de pandemie și peste 2 ani de-acum încolo. Deci încă mai așteptăm”, a mărturisit dr. Octaviana Ramona Gheorghe, medic primar psihiatru.
Articolul [VIDEO] Dr. Octaviana Ramona Gheorghe despre tulburările de adaptare postpandemie la copii: Manifestări pot apărea și peste 2 ani de acum încolo apare prima dată în 360medical.ro.