loader image

3 afecțiuni cauzate de igiena orală deficitară

Cum putem menține sănătatea dinților?

O bună igienă orală este primul pas în obținerea unei danturi cât mai sănătoase. De aceea, este foarte de important să acorzi atenție acestui aspect și să te asiguri că respecți zilnic o anumită rutină de îngrijire. Sănătatea dinților poate fi astfel menținută prin periaj, folosirea aței dentare și clătirea cavității bucale cu apă de gură. Pe de altă parte, lipsa unei bune îngrijiri și nerespectarea acestor pași poate cauza diferite afecțiuni.

În cele ce urmează îți vom prezenta trei dintre cele mai întâlnite afecțiuni ce pot fi cauzate de o igienă orală deficitară:

  • Gingivita

Gingivita este o problemă dentară des întâlnită în rândul pacienților, manifestându-se prin inflamarea gingiilor. Consumul alimentelor determină, inevitabil, apariția resturilor alimentare. În contact cu bacteriile prezente în mod obișnuit în cavitatea bucală acestea pot cauza formarea plăcii bacteriene. Tocmai de aceea, igiena orală corectă este esențială.

Atunci când dinții nu sunt periați cu regularitate, iar igiena corespunzătoare este ignorată, țesutul gingival se poate irita. Gingivita este însă o afecțiune ușoară, preliminară unor alte probleme mai grave, însă, dacă nu este tratată, sănătatea danturii va fi cu siguranță afectată.

Pe lângă simplul periaj, o soluție pentru stoparea acestei probleme este igienizarea profesională realizată de specialiști. Astfel de servicii sunt oferite și la clinica noastră, întrucât ne dorim ca pacienții noștri să se bucure de o dantură naturală timp îndelungat.

  • Stomatita aftoasă

În ceea ce privește afecțiunea ce poartă numele de stomatită, ea se poate manifesta sub diferite forme. Stomatita aftoasă prezintă simptome precum apariția unor afte bucale. Cei ce se pot confrunta cu această problemă sunt în special copiii, dar afecțiunea se poate manifesta și la adulți sau vârstnici.

Igiena orală este astfel esențială la orice vârstă și ar trebui să îi acordăm o atenție ridicată pentru a evita să ne confruntăm cu diferite situații neplăcute.

  • Parodontoza

O altă afecțiune cauzată de igiena orală precară este și parodontoza. Poate că nu știai, dar această afecțiune ocupă locul șase printre cele mai răspândite boli dentare. Lăsată netratată, ea poate cauza chiar pierderea dinților.

Există numeroase cauze ce pot duce la apariția acestei afecțiuni, însă cea care are efectele cele mai puternice este placa bacteriană. Atunci când nu este îndepărtată zilnic, placa bacteriană afectează țesutul gingival și, pe o perioadă mai mare de timp, poate afecta țesuturile de susținere a dinților și chiar dinții.

Dacă ai întâmpinat și tu una dintre aceste probleme, cel mai indicat este să iei legătura cu un medic stomatolog. Te așteptăm să ne contactezi pentru o programare la numărul de telefon 0758.074.415 sau prin acest formular.

3 afecțiuni cauzate de igiena orală deficitară din site Dr. Șerban ⋆ Clinică Stomatologică București.

Scroll to Top