loader image
Home » Cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată

Cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată

Cercetătorii englezi au identificat cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată agresiv. Descoperirile lor ar putea duce la noi tratamente pentru această boală oncologică, în prezent cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților.

Oamenii de știință de la Universitatea din East Anglia (UEA) din Regatul Unit au analizat mostre de urină sau țesut de la 600 de pacienți cu sau fără cancer de prostată. Cele cinci tipuri de bacterii au fost comune în probele de urină și țesut recoltate de la bărbații care sufereau de cancer de prostată agresiv.

,,Toate bacteriile sunt anaerobe, ceea ce înseamnă că pot crește fără oxigen. Știm deja câteva asocieri puternice între infecții și cancer. De exemplu, prezența bacteriei Helicobacter pylori în tractul digestiv poate duce la ulcere gastrice și este asociată cu cancer de stomac, iar unele tipuri de virus HPV pot provoca cancer de col uterin. Am vrut să aflăm dacă bacteriile ar putea fi legate de modul în care cancerul de prostată crește și se răspândește”, a explicat Colin Cooper, liderul proiectului, profesor la Școala de Medicină din Norwich, UEA.

Pe lângă identificarea celor cinci tipuri de bacterii, cercetătorii au identificat și mecanismele biologice potențiale ale modului în care aceste bacterii pot fi legate de cancer.

„Puține se știe despre ce cauzează unele tipuri de cancer de prostată să devină mai agresive decât altele. Acum avem dovezi că anumite bacterii sunt implicate în acest lucru și fac parte din puzzle”, a adăugat Clark, conform siteului Webmd.com.

Co-autorul acestui studiu, Jeremy Clark, susține că acest tip de cancer este mai frecvent o boală cu care mor bărbații decât una din cauza căreia mor. Decesele cauzate de cancer de prostată ar putea fi prevenite însă, dacă s-ar introduce screeningul țintit pentru bărbații cu un risc genetic mai mare de boală, sunt de părere oamenii de știință de la UCL (University College London). Aceștia cred că un deces din șase ar putea fi prevenit.

„Cancerul de prostată este cauza principală a deceselor cauzate de cancer la bărbații din Marea Britanie, dar screeningul nu se efectuează. Studiul nostru arată că screeningul țintit poate reduce diagnosticele inutile, contribuind în același timp la prevenirea deceselor din cauza bolii”, a declarat profesorul Nora Pashayan (UCL Applied Health Research), autor principal al studiului, potrivit sciencedaily.com.

Afecțiunea reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. În România, cancerul de prostată este a treia cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la bărbați, potrivit ultimelor date oficiale. Doar în anul 2018, peste 6.000 de bărbați din România au fost diagnosticați cu cancer de prostată, iar aproape 2.500 au murit din cauza afecțiunii.

 

Articolul Cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top