loader image

Dr. Eniko Reka Fejer, oncolog: Pentru tratarea unei femei cu neoplasm de sân în stadiu IV se cheltuiește de trei ori mai mult decât în stadiul I de boală

La fiecare oră, o româncă primește diagnosticul de cancer mamar și la fiecare 3 ore decedează una. Cel puțin 120.000 de femei sunt diagnosticate în România cu tumoră malignă de sân, aceasta fiind cea mai frecventă tumoră malignă diagnosticată pe plan global. ,,90% din cazurile de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, în stadiile II-III sau IV, în schimb în țările în care screeningul populațional organizat este implementat de o perioadă de peste 10 ani,  70-80% din cazurile noi de cancer descoperite sunt în stadii inițiale I sau II”, a declarat în cadrul dezbaterii ,,Cancer Survivor 360”, organizată de redacția 360medical.ro, dr. Eniko Reka Fejer, medic primar oncologie la Centrul Oncologic Sanador, doctor în științe medicale.

Supraviețuirea în cancer a fost tema centrală a celei de-a doua ediții a evenimentului ,,Cancer Survivor 360, care face parte din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

Supraviețuirea este strâns corelată cu stadiul bolii, în cazul cancerului mamar această supraviețuire depășește în stadiul I de boală 98%, dar în stadiul IV supraviețuirea se reduce la sub 30% la 5 ani.

,, În medie, supraviețuirea la 5 ani  în țările scandinave este de peste 80%. România se află la coada acestei acestei evidențe cu 55% din Uniunea Europeană”, a spus dr. Eniko Reka Fejer, de la Centrul Oncologic Sanador, atrâgând atenția asupra faptului că pentru tratarea pacientelor cu cancer la sân costurile nu sunt deloc neglijabile.

,,În medie pentru tratarea unei femei cu neoplasm de sân în stadiu IV se cheltuiește de trei ori mai mult decât în stadiul I de boală. Tratamentul implică atât costuri directe cu o pondere de aproximativ 30% incluzând asistența medicală primară și tratamentul oncologic propriu-zis, cât și costuri indirecte generate de concedii medicale, prestații sociale pentru handicap, productivitatea pierdută prin incapacitatea temporară de muncă sau decesul prematur la vârstă activă și costurile adiacente ale aparținătorilor pacientelor”, a afirmat medicul oncolog.

Screeningul joacă un rol extrem de important și din experiența altor state europene s-a văzut că mortalitatea prin cancer de sân scade semnificativ, în proporții variabile, între 11 și 40% la aproximativ 10 ani de la introducerea procedurii de screening populațional organizat.

,,Pacientele descoperite în stadii precoce de boală au șanse de supraviețuire mai mari. Ce avem în România este o procedură de screening oportunist pentru cancer de sân care nu asigură o utilizare eficientă a resurselor. O anchetă de sănătate efectuată în 2015 în România a evidențiat că doar 2% din pacientele din mediul rural, respectiv 5% din femeile din mediul urban s-au prezentat la mamografie în ultimii 3 ani pe când rata optimă de screening ar fi la 70% în populația țintă”, a semnalat dr. Eniko Reka Fejer.

Pe lângă screeningul populației aparent sănătoase este nevoie și de prevenție. ,,Și prevenția înseamnă educație. Educația înseamnă ani de viață câștigați. Din acest motiv, este necesară mobilizarea tuturor resurselor medicale, economice, legislative, educaționale și mediatice ale țării. Educația sanitară începe  la o vârstă foarte precoce, preșcolară și ar facilita maturizarea unor generații mai conștiente, mai sănătoase, care ar ști să influențeze inteligent factorii de risc ai cancerului de sân, cum sunt obezitatea sau expunerea prelungită la estrogen, prin neasumarea sarcinii sau alăptării, prin excesul de consum de alcool și fumat controlat. Astfel, alimentația sănătoasă se învață în primii ani de viață”, a mai precizat medicul oncolog.

Consumul excesiv de alimente procesate sau băuturi răcoritoare trebuie limitat. Pentru că în copilărie se formează și relația cu activitatea fizică, cu practicarea unui sport, obișnuința unui stil de viață activ, acestea trebuie promovate.

În opinia medicului oncolog, educația înseamnă informație fără preconcepții, fără superstiții și creșterea unei populații care are încredere în evidențele medicale, știe să se orienteze printre materialele informaționale, să diferențieze fake news de informații de încredere.

Vezi și [VIDEO] Conf. univ. dr. Diana Păun, Administrația Prezidențială: În Planul Național de Combatere a Cancerului au fost introduse noi aspecte deosebit de importante

 

Articolul Dr. Eniko Reka Fejer, oncolog: Pentru tratarea unei femei cu neoplasm de sân în stadiu IV se cheltuiește de trei ori mai mult decât în stadiul I de boală apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top