loader image

Noi descoperiri care ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente eficace împotriva bacteriilor letale

Noi cercetări efectuate de Universitatea Națională din Australia (ANU) ar putea duce la opțiuni mai bune de tratament pentru un tip rar, dar foarte letal de infecție bacteriană.

Cercetătorii s-au concentrat pe familia bacteriilor care provoacă cangrenă, sepsis și tetanos.

“În timp ce știm ce fac câțiva dintre membrii acestei familii, am fost interesați să aflăm cum provoacă infecții celelalte bacterii. Din fericire, acest grup de bacterii este rar, cu mai puțin de 1.000 de cazuri înregistrate pe an în SUA“, a declarat prof. Si Ming Man, care a condus echipa de cercetare.

Dar una în special, la care ne-am uitat pentru acest studiu, clostridium septicum, ucide patru din cinci persoane infectate, în mai puțin de două zile. Este incredibil de letală“, a completat profesorul.

Cercetătorii au descoperit că bacteria clostridium septicum poate ucide rapid celulele prin eliberarea unei toxine care acționează „ca un ciocan“ și găurește suprafața celulei.

Acest lucru trimite un semnal de pericol sistemului imunitar și, atunci când organismul intră în acțiune, poate provoca mai mult rău decât bine.

„Intenția sistemului imunitar este bună, încearcă să lupte împotriva bacteriilor, dar celulele infectate explodează și mor. Când bacteriile se răspândesc și există multe celule moarte în tot corpul, asta poate duce la sepsis și șoc. De aceea, pacienții mor foarte repede“, a explicat profesorul Man.

În prezent există opțiuni de tratament extrem de limitate, dar cercetătorii speră că acest studiu ar putea ajuta la schimbarea acestui lucru, și îmbunătăți rezultatele pentru pacienți.

„Cercetările noastre arată că ar putea exista noi terapii pe care le-am putea dezvolta, și anume utilizarea anumitor medicamente pentru a neutraliza toxina“, a menționat prof. Man.

Am arătat, de asemenea, că există medicamente aflate chiar acum în studii clinice care ar putea bloca un anume receptor imunitar, oprind propriul organism să răspundă prea violent la această toxină. Împreună, ar putea reprezenta o terapie care să salveze vieți“, a mai spus cercetătorul.

Bacteriile pot fi mortale inclusiv la oi și vaci, astfel încât orice nou tratament sau vaccin ar putea fi folosit pentru a salva i aceste animale.

Studiul a fost publicat vineri în Science Immunology.

Articolul Noi descoperiri care ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente eficace împotriva bacteriilor letale apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top