loader image
Home » Nou medicament promițător pentru unele tipuri de cancer greu de tratat

Nou medicament promițător pentru unele tipuri de cancer greu de tratat

Oameni de știință de la Sinai Health și universitatea din Toronto au anunțat că un nou medicament conceput să blocheze o enzimă esențială pentru supraviețuirea anumitor celule canceroase s-a arătat promițător în reducerea creșterii tumorilor.

Rezultatele preclinice, publicate în revista Nature, descriu un nou medicament conceput cu tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9.

Cercetătorii au identificat gene esențiale pentru buna dezvoltare a celulelor canceroase potențate de gena care codifică ciclina E1 (CCNE1), caracteristică unor cancere ovariene, endometriale și ale vezicii urinare, greu de tratat. Ei au descoperit că enzima PKMYT1 este esențială în ciclul celular al celulelor canceroase, dar nu și în celulele sănătoase. În colaborare cu compania pentru oncologie de precizie, Repare Therapeutics, echipa a dezvoltat medicamentul oral RP-6306, care blochează activitatea PKMYT1 și ucide eficient celula canceroasă.

„Aceste celule canceroase depind de enzima PKMYT1 pentru a supraviețui. Datele noastre preclinice arată o promisiune enormă în capacitatea medicamentului RP-6306 de a viza aceste tipuri de tumori și de a inhiba profund creșterea tumorii“, a declarat Daniel Durocher, cercetător principal la Sinai Health și profesor de genetică moleculară la facultatea de medicină din cadrul UofT.

În prezent, pentru tumorile potențate de CCNE1 există foarte puține opțiuni terapeutice. David Gallo, om de știință la Repare Therapeutics, a declarat la rîndul său că echipa a reușit să demonstreze că medicamentul oral RP-6306 este eficient și eligibil pentru uz uman.

„Tumorile ginecologice și alte tumori solide potențate de gena CCNE1 sunt recunoscute ca rezistente la standardele actuale de îngrijire și pentru acești pacienți există o nevoie stringentă de a găsi noi opțiuni de tratament“, a declarat Gallo, coautor al studiului publicat în Nature.

Compania care a dezvoltat medicamentul, încorporează genomica funcțională pentru a descoperi vulnerabilități genetice la mutații specifice ale cancerului și a anunțat că a început studii clinice de fază I la pacienți cu tumori solide potențate de CCNE1. Rezultatele inițiale sunt așteptate la sfârșitul anului 2022.

Articolul Nou medicament promițător pentru unele tipuri de cancer greu de tratat apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top