loader image

Potențial tratament pentru melanomul uveal

O echipă internațională de cercetători, coordonată de Universitatea din Dublin, a descoperit un posibil tratament pentru melanomul uveal avansat, un tip rar de cancer care afectează ochii.

Melanomul uveal (sau ocular) este cel mai frecvent cancer primar intraocular la adulți și unul dintre cele mai rare tipuri de cancer existente.

Boala debutează la nivelul tractului uveal, în iris, în corpul ciliar sau coroid (cunoscut sub numele de uvee), sau în stratul mijlociu al ochiului.

Cauzele exacte pentru apariția melanomului uveal nu au fost încă depistate, dar unele studii consideră că există anumite legături între schimbările genetice și acest tip de cancer de la nivelul ochiului.

Tratamentul pentru melanomul uveal primar vizează celulele canceroase prin radioterapie sau prin îndepărtarea chirurgicală a ochiului.

Atunci când boala se răspândește la ficat și în alte părți ale corpului, pacienții au un prognostic de supraviețuire slab. În prezent, opțiunile eficiente de tratament disponibile pentru melanom uveal care s-a răspândit sunt limitate.

O echipă internațională de cercetare care a inclus specialiști din Spania, Suedia și Irlanda a încearcat să descopere noi abordări și opțiuni de tratament pentru melanomul uveal avansat.

„Studiul nostru de cercetare s-a concentrat pe medicamentul ACY-1215, aflat în prezent în studii clinice pentru alte tumori solide și cancere de sânge. Am vrut să înțelegem cum funcționează ACY-1215 pentru a preveni creșterea și răspândirea celulelor tumorale, în melanomul uveal“, a explicat dr. Husvinee Sundaramurthi, cercetător postdoctoral care a făcut parte din echipa de cercetare.

Este primul studiu care a arătat că inhibitorul de histonă dezacetilază (HDACi) ACY-1215 poate opri melanomul uveal avansat și celule canceroase, în laborator și la peștii zebră.

Inhibitorii de histonă dezacetilază, HDACi, din care face parte și medicamentul ACY-1215, sunt o clasă relativ nouă de medicamente împotriva cancerului, care acționează asupra proteinelor histone. Modul în care fac acest lucru la pacienții cu cancer, nu este încă pe deplin clar.

Histonele pot împacheta strâns ADN-ul în celule, comportându-se ca o suveică pe care se înfășoară firul de ADN.

În controlul acestui proces sunt implicate o mulțime de molecule mici. Echipa de cercetători a folosit medicamentul ACY-1215 pentru a interfera cu procesele implicate în supraviețuirea celulelor tumorale din formele avansate de cancer, pentru a le opri creșterea.

„Am descoperit moleculele particulare care ar putea fi implicate în efectele anticancerigene pe care medicamentul ACY-1215 le are în celulele melanomului uveal avansat. Studiul arată beneficiile utilizării inhibitorilor HDACi, în special a medicamentului ACY-1215, ca opțiune de tratament adecvat pentru melanomul uveal avansat. Prin înțelegerea întregului potențial terapeutic al acestor molecule mici, sperăm să avansăm un standard de îngrijire și un tratament personalizat pentru pacienții cu melanom uveal avansat“, a declarat Breandan Kennedy, profesor de farmacologie la facultatea de științe biomoleculare și biomedicale din cadrul universității din Dublin, care a condus echipa de cercetători.

Cercetarea a fost publicată în Cancers.

Articolul Potențial tratament pentru melanomul uveal apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top