loader image
Home » Utilizarea realității virtuale, rezultate încurajatoare pentru diminuarea fricii de ace și senzației de durere la copii

Utilizarea realității virtuale, rezultate încurajatoare pentru diminuarea fricii de ace și senzației de durere la copii

Utilizarea realității virtuale a înregistrat rezultate încurajatoare pentru diminuarea fricii de ace și senzației de durere la copii în studii realizate de o rețea privată de laboratoare de analize din România. 

Studiile despre beneficiile utilizării realității virtuale (VR) în facilitarea realizării procedurilor medicale la copii au fost realizate de rețeaua Synevo, prima din România care a utilizat această tehnologie pentru recoltarea de probe biologice.

Proiectul a avut ca obiectiv sprijinirea pacienților copii pentru depășirea fricii de ace, fenomen comun la această categorie. Potrivit Synevo, peste 200.000 de copii trec anual pragul centrelor de recoltare ale rețelei din țară.

Studiile au evidențiat o diferență între modul în care este percepută durerea de copii în cazul recoltării tradiționale comparativ cu situațiile în care procedura a fost intermediată de instrumente de realitate virtuală.

Astfel, datele Synevo arată o experiență cu 36% mai puțin dureroasă la copiii care au folosit VR și o frică de ace redusă cu 55%.

„Recoltarea cu realitate virtuală s-a dovedit cea mai eficientă strategie de distragere a atenției, cu implicații directe în reducerea durerii resimțite de copii. Astfel, întreaga experiență a recoltării capătă noi valențe pozitive, iar repetarea acesteia, destul de comună în cazul bolilor cronice, nu este privită cu același nivel de anxietate”, a declarat directorul de marketing al Synevo România, Carmen Soare, citată într-un comunicat al companiei.

Synevo România a derulat în 2021, în zece centre de recoltare, un proiect pilot în care a apelat la tehnologia VR pentru facilitarea recoltării de probe biologice la copii.

Proiectul VR Kids a permis sincronizarea pașilor parcurși de asistente în timpul recoltării, cu o animație care transpune copilul într-un mediu virtual, captivant și interactiv.

Studiile Synevo care au precedat lansarea soluției s-au întins pe parcursul a doi ani și au implicat peste 140 de copii, părinți și asistente medicale.

“Abordarea s-a concentrat, în primul rând, pe identificarea nevoilor micilor pacienți, a părinților și personalului medical, soluția tehnologică fiind dezvoltată pe baza acestor date”, a declarat Oana Popa Rengle, director general Anamnesis, compania care a coordonat studiile de cercetare calitativă.

Potrivit specialiștilor, recoltarea cu VR poate avea beneficii și în rândul pacienților pediatrici cronici, care necesită vizite frecvente în centrele de recoltare.

Proiectul VR Kids este disponibil deja în 12 centre de recoltare Synevo din orașele București, Arad, Ploiești, Brașov, Bacău, Sibiu, Cluj, Timișoara, Constanța, Galați și Iași. Acestea sunt dotate cu echipamente speciale, respectiv ochelari VR, monitor și o unitate centrală.

Tehnologia este recomandată copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani, care au atracție față de jocuri și preferă distragerea atenției de la puncționarea propriu-zisă.

Procedura nu este indicată copiilor cu probleme de vedere sau celor cu vârsta mai mică de 5 ani, deoarece aceștia au încă nevoie de contactul cu părintele, iar atenția într-o animație nu poate fi captată decât pentru o perioadă scurtă de timp.

Synevo România administrează o rețea națională de 21 laboratoare și 147 de centre de recoltare a probelor biologice în 65 de localități.

Articolul Utilizarea realității virtuale, rezultate încurajatoare pentru diminuarea fricii de ace și senzației de durere la copii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top