loader image

Reuniune importantă a OMS săptămâna viitoare. Discuții despre un tratat internațional privind prevenirea pandemiilor

Reprezentanții celor 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se reunesc săptămâna viitoare la Geneva, Elveția, în prima întâlnire majoră cu prezență fizică după debutul pandemiei de Covid-19.

La reuniunea a fost confirmată prezența a peste 100 de miniștri ai sănătății.

Pe agenda reuniunii sunt înscrise teme importante, inclusiv alegerea directorului general al OMS. Actualul director general, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este aproape sigur că va obține un nou mandat, în ciuda criticilor la adresa modului în care a condus organizația pe perioada pandemiei, potrivit Reuters.

O altă temă majoră este continuarea discuțiilor pentru elaborarea unui tratat internațional privind prevenirea pandemiilor și pregătirea pentru acestea.

La 1 decembrie 2021, statele membre ale OMS au ajuns la un consens pentru a demara procesul de elaborare și negociere a unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional în temeiul Constituției Organizației Mondiale a Sănătății pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie.

În urma deciziei a fost constituit un organism interguvernamental de negociere, care se reunește periodic și va prezenta apoi un raport privind progresele înregistrate în cadrul celei de a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în 2023, cu scopul de a adopta instrumentul până în 2024.

G20 a agreat deja să realizeze un fond global pentru pregătire în caz de pandemii, dar care nu va fi gestionat de către OMS, ci cel mai probabil de către Banca Mondială.

Discuțiile se vor axa și asupra finanțării OMS, una dintre propuneri vizând creșterea graduală a contribuțiilor statelor membre până la finalul acestui deceniu.

Obiectivul avut în vedere este ca aceste contribuții să ajungă la 50% din bugetul OMS, de la 16% în prezent, restul fiind asigurat de către donatori, care finanțează de obicei punctual proiecte ale organizației.

Totuși, intrducerea anumitor reglementări internaționale privind intervențiile în cazul apariției unei epidemii sunt departe de un consens, discuțiile urmând să continue în perioada următoare.

Directorul general al OMS va reînnoi apelul pentru susținerea organizației de a atinge cele trei ținte principale: acces universal la servicii de sănătate, îmbunătățirea sănătății populației și protejarea mai bună a oamenilor în caz de urgențe de sănătate.

Articolul Reuniune importantă a OMS săptămâna viitoare. Discuții despre un tratat internațional privind prevenirea pandemiilor apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top