loader image
Home » Studiu: Radioterapia ar putea stimula sistemul imun să distrugă tumorile

Studiu: Radioterapia ar putea stimula sistemul imun să distrugă tumorile

O echipă de cercetători germani a identificat o nouă abordare în lupta cu cancerul, prin folosirea radioterapiei pentru a stimula sistemul umun să lupte cu cancerul. 

Studiul a fost publicat recent în “Journal of General Physiology” de către o echipă de cercetători de la TU Darmstadt și Centrul de Cercetare GSI Helmholtz, Germania.

Echipa de cercetare a identificat, într-o primă fază, faptul că radiația ionizantă folosită în radioterapie declanșează o lanț de semnale de calciu în celulele sistemului imunitar.

Radiația ionizantă este folosită cu succes, de mult timp, pentru a distruge sau a încetini creșterea celulelor tumorale.

Totuși, în ultimele două decenii unii cercetători au sugerat că eficacitatea radioterapiei poate fi crescută atunci când este asociată cu metode de stimulare a sistemului imunitar.

Cercetătorii germani au analizat efectul radiației ionizante și au descoperit că aceasta are un efect direct asupra limfocitelor C, care sunt o componentă esențială a sistemului imunitar.

Echipa coordonată de dr. Dominique Tandl, de la departamentul de biologie al TU Darmstadt, a reușit să demonstreze că o doză relevantă clinic de radiație asupra limfocitelor T declanșează un lanț de semnale la nivelul sistemului imunitar, care începe cu eliberarea de calciu (substanță-mesager Ca2+) în celule.

Eliberarea calciului duce la apariția unor oscilații la nivelul concentrației Ca2+ din celule, care au ca efect deplasarea unui factor de transcripție din citoplasmă către nucleul celular.

Această deplasare are ca efect inițierea unei experesii genetice, ceea ce determină celulele să producă proteine cu un rol important în răspunsul imun, precum citokinele.

Potrivit autorilor studiului, medicina ar putea utiliza efectul radiației folosite în radioterapie pentru a stimula limfocitele C, îmbunătățind tratamentele pentru cancer.

“Este posibil să creștem efectul distrugător al radiației ionizante asupra celulelor tumorale și, în același timp, să stimulăm sistemul imun cu ajutorul aceleiași radiații”, a explicat prof. Gerhard Thiel de la TU Darmstadt și coautor al studiului, citat de sciencedaily.com.

Articolul Studiu: Radioterapia ar putea stimula sistemul imun să distrugă tumorile apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top